Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, για τελευταία ίσως φορά

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, για τελευταία ίσως φοράΤο debate στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το επιχείρημα εναντίον της
 
Τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και η ώρα αλλάζει. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Μαρτίου, στις 03:00, θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00, ώστε να μπούμε στη θερινή ζώνη ώρας.

Ίσως μάλιστα να πρόκειται για την...
τελευταία φορά που θα το κάνουμε αυτό, καθώς η κατάργηση της θερινής ώρας αποτελεί ένα από τα ανοιχτά, προς συζήτηση θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από περίπου ένα μήνα τέθηκε επίσημα στο «τραπέζι» του Ευρωκοινοβουλίου η κατάργηση της θερινής ζώνης ώρας και μάλιστα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την κατάργησή της. Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα.

Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου