Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Δεκαπέντε φορολογικές επιβαρύνσεις από 1η Ιανουαρίου 2018

Δεκαπέντε φορολογικές επιβαρύνσεις από 1η Ιανουαρίου 2018Ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό
Περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων αναμένεται να φέρουν 15 νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, σύμφωνα με τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ο νέος προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει ότι...
κατά τη διάρκεια του επομένου έτους το Δημόσιο θα επιδιώξει να εισπράξει πρόσθετα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 955 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στην άμεση φορολογία και τα 553 εκατ. ευρώ με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδιώξει εξοικονομήσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από περικοπές σε δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα και φαρμακευτική περίθαλψη και με νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό του επομένου έτους, από την 1η-1-2018 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

1. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

2. Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

3. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η-12-2017. Το πιο πιθανό, πλέον, είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2018. Θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

4. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

5. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

6. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

7. Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.

8. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.

9. Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης.

10. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των δικαστικών λειτουργών.

11. Καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και αναδιανομή των κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

12. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

13. Περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για ανακατανομή πόρων υπέρ των οικογενειών με 1-2 παιδιά.

14. Περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών.

15. Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου