Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Απαγόρευση μετακίνησης σ' όλο το παραλιακό μέτωπο της Βολισσού για 4 μέρες (Βίντεο)

Στρατικοποιημένη περιοχή από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις μέρες είναι η Βολισσός

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Συγκεκριμένη όλο το παραλιακό της μέτωπο από τα Πραστιά, κάτω από τη Σιδηρούντα, έως και την παραλία Ζανακούντα (Άγιος Ισίδωρος) κάτω από την Παρπαριά, είναι αποκλεισμένη από τον στρατό.

Η 96 Ανώτατης Διοίκησης Τάγματος Εθνοφυλακής εκτελεί πραγματικά πυρά στη θάλασσα.   από σήμερα 17 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά,...

σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου οι βολές θα εκτελούνται από τις 8 π.μ. έως και τις 6 μ.μ.,
αύριο Τετάρτη 18 Οκτωβρίου από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.
την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου από τις 8 π.μ. έως και τις 6 μ.μ. και
την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου από τις 8 π.μ. έως και τις 3 το μεσημέρι.



Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται από τα σηµεία: ΥΨΩΜΑ ΠΡΟΠΟΥΛΟ – ΥΨΩΜΑ ΒΙΓΛΑ – ΥΨΩΜΑ ΠΕΡ∆ΙΚΑΣ – ΥΨΩΜΑ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ- ΥΨΩΜΑ ΚΟΙΛΑΝΗ – ΥΨ. ΤΡΟΥΛΟΣ και η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 6 ΝΜ από την ακτή ανάµεσα στο Ακρ ΠΥΡΓΟΣ – Ακρ ΠΥΡΓΑΡΙ – Ακ ΒΑΚΕΛΩΝΑΣ και ακτή Αγ. ΙΣΙ∆ΩΡΟΣ.

Η στρατιωτική άσκηση από χερσαίες μονάδες του στρατού στη βορειοδυτική πλευρά της Χίου  με πραγματικά πυρά, στο θαλάσσιο χώρο και χερσαίες περιοχές της ΒΔ Χίου, εκτιμάται σε συνολική έκταση που ξεπερνά τα 190 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, τις προαναφερθείσες ώρες, απαγορεύεται στην παραπάνω περιοχή, η κίνηση ατόµων, ζώων, οχηµάτων και σκαφών, προς αποφυγή ατυχηµάτων.

Η ανακοίνωση καταλήγει με το ευχολόγιο ότι:
Μετά τη βολή θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των χώρων και θα δοθεί ιδιαίτερη σηµασία στην προστασία του περιβάλλοντος».

Δείτε βίντεο από παλαιότερη ανάλογη άσκηση

Δείτε βίντεο από ανάλογη άσκηση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2016, από τη 96 ΑΔΤΕ στη συγκεκριμένη περιοχή:



Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2017, που η 96η ΑΔΤΕ, επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή της Βολισσού για βολές, αφού είχε προηγηθεί ανάλογη επιχείριση το Μάρτιο του 2017.



Στο παραλιακό μέτωπο της Βολισσού, γίνονται βολές με πραγματικά πυρά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα, μετά την κατάργηση του πεδίου βολής στα Κάτω Φανά (Ολύμποι Νότια Χίος).

Αντίδραση από το Ινστιτούτο 
Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»

Μάλιστα έχει υπάρξει έντονη διαμαρτυρία στο παρελθόν για αυτές τις βολές από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», σύμφωνα με την οποία οι ασκήσεις αυτές προσβάλλουν κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και αντιβαίνουν της σχετικής διαταγής διαρκούς ισχύος του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως τονίζει το Ινστιτούτο η στρατιωτική άσκηση απειλεί για άλλη μια φορά εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου αλιευτικού πεδίου της περιοχής. 

Ο διευθυντής του, Θοδωρής Τσιμπίδης, είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι «η προγραμματισμένη άσκηση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και αντιβαίνει στη σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος του Υπουργείου Άμυνας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005, σύμφωνα με την οποία οι διεξαγόμενες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να σχεδιάζονται στη βάση λεπτομερών στοιχείων και συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς».

Η στρατιωτική άσκηση όπως γίνεται σε μη χαρακτηρισμένο πεδίο βολής (χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχετικές άδειες) και αποκλειστικά στο θαλάσσιο χώρο αντίκειται στην ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. 

Επίσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, της δημόσιας υγείας, καθώς και της διασφάλισης της βιωσιμότητας της αλιείας.

Η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα προκαλούν ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.

Chios military excersice1

Πέραν τούτου, απειλείται με καταστροφή το παραγωγικότερο αλιευτικό πεδίο της Χίου, το οποίο αποτελεί και σημαντική πηγή για την τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου (στα Φανά), παρατηρείται έως σήμερα ολική καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και εξαφάνιση των ιχθυαποθεμάτων. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου καταγράφεται κατακόρυφη μείωση και υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο και διευρύνεται η απόγνωση των επαγγελματιών του αλιευτικού κλάδου.

«Χαρακτηριστικό δείγμα της σοβαρότητας με την οποία διοργανώνονται αυτές οι ασκήσεις βολής είναι, η οδηγία που αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση προς τους αλιείς και κατοίκους της περιοχής, ότι σε περίπτωση που βρουν κάποιο βλήμα που δεν έχει εκραγεί, να μην τα πλησιάσουν και να ειδοποιήσουν τον στρατό!» 

Η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμενων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται την απειλή της δημόσιας υγείας και να δικαιολογεί την καταστροφή σπάνιων οικοσυστημάτων, με τη δήθεν επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου