Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τουρκική πρόκληση ανοιχτά της Καρπάθου προκαλεί την αντίδραση της Αθήνας

Τουρκική πρόκληση ανοιχτά της Καρπάθου προκαλεί την αντίδραση της ΑθήναςΗ Άγκυρα εμπλέκει την Βρετανία στα σχέδιά της - «Αν κάποιες χώρες αφήνουν την Τουρκία να τις εμπλέκει τότε αυτές είναι που εκτίθενται»

Χωρίς φαντασία πρέπει να είναι το τουρκικό επιτελείο! Μετά το ηχηρό χαστούκι που έφαγε στην περίπτωση της Κύπρου όπου υποτίθεται πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να βγάλει navtex για κοινή άσκηση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα οι «σύμμαχοι» εξ ανατολών είπαν να...
δοκιμάσουν αντίστοιχο σενάριο και με την Ελλάδα.

Με την Navtex 764/17 η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας, ο οποίος δεν έχει δικαιοδοσία, επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία στα όρια του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

toyrkikh navtex

Χάρτης Καρπάθου τουρκική navtex

Με την συγκεκριμένη navtex, η Τουρκία θεωρητικά δεσμεύει περιοχή νότια, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου, για άσκηση του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού με πυρά από τις 11 μέχρι τις 13 Αυγούστου. Καρμπόν δηλαδή ότι ισχυρίζονταν για τις ΗΠΑ, μέχρι που το Στέιτ Ντιπαρτμεντ διέψευσε περίτρανα τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

ellhnikh antinavtex

Η Αθήνα αντέδρασε μέσω του σταθμού Ηρακλείου εκδίδοντας την antinavtex  447/17, στην οποία τονίζει πως ο τουρκικός σταθμός δεν έχει δικαιοδοσία μια και οι μόνοι που το διαθέτουν για την εν λόγω περιοχή είναι οι ελληνικοί σταθμοί Ηρακλείου, Λήμνου και Κέρκυρας.

Στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα που μίλησαν στο newsbeast.gr επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως διεθνείς οργανισμοί έχουν αναθέσει στην Ελλάδα την δικαιοδοσία του ελέγχου στην περιοχή αυτή προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια στις εναέρια και ναυτική κίνηση στην περιοχή. «Αν κάποιες χώρες αφήνουν την Τουρκία να τις εμπλέκει τότε αυτές είναι που εκτίθενται» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

«Κουρελόχαρτο» κατάντησαν οι Τούρκοι το θερινό άτυπο μορατόριουμ
Εντωμεταξύ η προκλητικότητα των γειτόνων συνεχίζεται αμείωτη και στον αέρα. Σήμερα μέχρι στιγμής 1 κατασκοπευτικό-ναυτικής συνεργασίας CN 235 προχώρησε σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου ανατολική της Ρόδου, το πρωί στις 08:15

Δύο ώρες περίπου αργότερα 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 μπήκαν στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν πέραν της αναγνώρισης και αναχαίτισης υπήρξε και εμπλοκή.

Την Παρασκευή αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν τόσο ο αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, όσο και ο αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών που έφεραν όπλα, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως 14 τουρκικά F-16 - 5 ζεύγη και μία τετράδα-, και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Έξι τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα

Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 32 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους. Οι 27 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σημειώθηκαν από τα δυο CN-235.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Γενικά πάντως τα ελληνικά επιτελεία δεν εφησυχάζουν παρά το γεγονός πως είμαστε στον Αύγουστο όπου θεωρητικά η Άγκυρα θα έπρεπε να σέβεται το θερινό άτυπο μορατόριουμ.

Στο πλαίσιο της εγρήγορσης ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, περιόδευσε το τελευταίο τριήμερο σε μονάδες και φυλάκια της ζώνης ευθύνης της 80ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Κως.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή επισκέφθηκε το Τάγμα Εθνοφυλακής Πάτμου, όπου διανυκτέρευσε. Το Σάββατο επισκέφθηκε τον 2ο Λόχο Εθνοφυλακής του ΤΕΘ Πάτμου στους Λειψούς και το ΕΦ Φαρμακονησίου, όπου διανυκτέρευσε ώστε να συμμετάσχει στην έπαρση σημαίας μαζί με το προσωπικό.

Ο αρχηγός ΓΕΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του σήμερα με τις επισκέψεις του στο ΕΦ Καλολίμνου και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στην Κω. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σύμπλεγμα Μεγίστης, στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».

Επισκέφθηκε τα φυλάκια Ρω και Στρογγύλης ενώ ελέγχθηκε η ετοιμότητα και διαπιστώθηκε το εξαίρετο ηθικό και το επιθετικό πνεύμα του προσωπικού, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ.

dktasdn10
dktasdn9
dktasdn8
dktasdn7
dktasdn6
dktasdn5
dktasdn4
dktasdn3
dktasdn2
dktasdn1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου