Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ψείρες: Τα μυστικά για να «σώσετε» το παιδί από την ταλαιπωρία

Ψείρες: Τα μυστικά για να «σώσετε» το παιδί από την ταλαιπωρία | Newsit.grΗ φθειρίαση (ψείρες) του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι ψείρες, ή φθείρες, μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας). Είναι ασύνηθες σε μωρά.

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου.

Οι φθείρες είναι...
μικροσκοπικά έντομα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι ψείρες (head lice) γεννούν αυγά που ονάζονται κόνιδες (nits).
ψείρες
Οι ψείρες είναι πιο συχνά σε μικρά παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία ή στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά παίζουν μαζί στενά και μπορούν να μοιράζονται βούρτσες, καπέλα, μαλλιά κλιπ, και άλλα. Οι ενήλικες που ζουν με τα παιδιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φθείρες.

Οι φθείρες συνήθως εξαπλώνονται αμέσως και μπορούν να επιβιώσουν και για σύντομο χρονικό διάστημα στα ρούχα ή σε άλλα προσωπικά αντικείμενα.
ψείρες
Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι λευκές, ή καφέ. Συνήθως φωλιάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το χτένισμα με το πολύ ψιλό χτενάκι στα βρεγμένα μαλλιά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τις απομακρύνετε.
Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φθείρες προκαλούν αλλεργίες.
Πως θα απαλλαγείτε
  • Μπορείτε να απαλλαγείτε με φυσικά προιόντα που είναι κατασκευασμένα από εκχυλίσματα χρυσανθέμων ή έχουν συνθετική εκδοχή. Θεωρούνται ασφαλή, αλλά δεν συνιστάται για μικρά παιδιά. Αυτά τα προϊόντα σκοτώνουν τις ζωντανές φθείρες, αλλά όχι τις κόνιδες.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα προσεκτικά για πόσο καιρό το φάρμακο θα πρέπει να αφεθεί στα μαλλιά καθώς και πότε να ξεπλυθεί.
  • Ίσως χρειαστεί μια δεύτερη θεραπεία 9-10 ημέρες αργότερα.
  • Μερικοί γονείς ισχυρίζονται ότι η μαγιονέζα και το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τις ψείρες του κεφαλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου