Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Πότε και πόσες μέρες θα μπαίνουν ''λουκέτα'' σε καταστήματα λόγω αποδείξεων – Αναλυτική εγκύκλιος

Πότε και πόσες μέρες θα μπαίνουν ''λουκέτα'' σε καταστήματα λόγω αποδείξεων – Αναλυτική εγκύκλιος- Μέχρι και ένα μήνα κλείσιμο καταστημάτων εαν ο καταστηματάρχης αντοσταθεί στους ελεγκτές
- Εως και 10 μέρες λουκέτο για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
-Ακόμα και τρια ''χαρτάκια'' μπορούν να κάνουν τη ζημιά
- Ο ιδιοκτήτης ''κουβαλάει'' την ποινή και σε άλλα τυχόν μαγαζιά που διαθέτει
- Δεν θα μπαίνει λουκέτο σε γραφεία γιατρών, δικηγόρων και γηροκομεία
- Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο


Οδηγίες προς τους ελεγκτές για το πότε θα βάζουν ''λουκέτο'' σε μαγαζί σε περίπτωση φοροδιαφυγής, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σε αυτήν προβλέπεται ότι θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας για έως και ένα μήνα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις και παρεμποδίζουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει την επιβολή λουκέτου στις εξής περιπτώσεις:


α. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή αν ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

β. Για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση σε κάποιο μαγαζί η σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του ίδιου ιδιοκτήτη ή μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

γ. Για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστωθεί πάλι σε μαγαζί ότι δεν έκοψε τουλάχιστον 3 αποδείξεις.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή «σπάσιμο» της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για δέκα ημέρες.

Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπή της επιχείρησης, από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους (λουκέτα), εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.

Γιατροί, δικηγόροι, γηροκομεία
Στις κατηγορίες φορολογούμενων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, δικηγορικών γραφείων, επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο:

α) Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

β) Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου