Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Το ιστορικό του «λουκέτου» στην Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού


Κλειστή εδώ και 2,5 χρόνια, παραμένει η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού, μετά από προσωπική απόφαση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγας Βάσση.

Συγκεκριμένα, η Συλλογή που είναι αφιερωμένη στον Οίνο, τον τοπικό, ξακουστό από την αρχαιότητα, Αριούσιο Οίνο κατασκευάστηκε το 2000, μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν...
880.410,86 ευρώ και καλύφθηκε κατά 75% από την Κοινοτική Συμμετοχή (ΕΤΠΑ) και 25 % από την Εθνική Συμμετοχή.

Η Συλλογή στεγάζεται σ’ ένα τριώροφο κτίριο  στο ισόγειο του οποίου βρίσκονται ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και ο χώρος της έκθεσης. Ο πρώτος όροφος οργανώθηκε σε εργαστήριο και προσωρινή αποθήκη ενώ ο δεύτερος σε ξενώνα, ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια, κουζίνα, καθιστικό και W.C.

Η έκθεση αφηγείται την ιστορία του περίφημου Αριούσιου οίνου στον τόπο της παραγωγής του. Διακρίνεται σε τρεις ενότητες:

1. Στο εμπόριο και στη διασπορά των αμφορέων και των κυλίκων

2. Στη λατρεία του Διονύσου και

3. Στο είδος των αγγείων που χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια και στις άλλες εκδηλώσεις της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσιο εποπτικό υλικό, που βοηθάει τον επισκέπτη να κατανοήσει την παραγωγή, τη χρήση και τη συμβολή του κρασιού στην οικονομία, ενώ ανάμεσα στα εκθέματα που έχουν βυθιστεί στο «σκοτάδι», από την αδιανόητη απόφαση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, είναι πρωτότυποι οξυπύθμενοι αμφορείς, του 6 π.Χ. αιώνα, δηλαδή έργα που κατασκευάστηκαν πριν από πλέον των 2,5 χιλιάδων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού.

Αρχικά, η Συλλογή λειτουργούσε τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού, από Μάιο έως Οκτώβριο, με περιοδική μετακίνηση υπαλλήλων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου ή πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, και μέχρι το Νοέμβριο του 2014, μετακινήθηκε υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα στη Βολισσό, όπου και μένει μόνιμα στην περιοχή με την οικογένειά του και λειτουργούσε τη Συλλογή σε καθημερινή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από το Νοέμβριο του 2014, που ανέλαβε τα καθήκοντά της η Όλγα Βάσση, έκλεισε τη Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού υποχρεώνοντας τον εν λόγω υπάλληλο σε καθημερινή μετακίνηση στην πόλη της Χίου, στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων προφασιζόμενη έλλειψη διοικητικού προσωπικού.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα στη αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού υπάρχει ανακοίνωση ότι αυτή λειτουργεί κατόπιν ραντεβού.

Σημειωτέον, η Συλλογή απέχει από την έδρα της Εφορείας 45 χιλιόμετρα γεγονός που καθιστά ανέφικτη τη λειτουργία της κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες.

Κατόπιν έγγραφου ερωτήματος από το Δήμο Χίου αν θα λειτουργήσει η Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη έλλειψης προσωπικού.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο υπάλληλος που είχε μετακινηθεί από την Αθήνα για να λειτουργεί τη Συλλογή, υποχρεώθηκε να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών από το Σεπτέμβριο του 2015, αφού τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησης του, αλλά και η κατάσταση της υγείας του (καρκινοπαθής) δεν του επέτρεπαν την καθημερινή μετακίνησή του από τη Βολισσό στη Χίο και αντίστροφα, περίπου 100 χιλ. την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου