Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ερώτηση στη βουλή από τον Νότη Μηταράκη για τη μετακίνηση του υπαλλήλου από την Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού και τη μη λειτουργία της

«Πρώτα διώχνουν τον υπάλληλο φύλαξης και μετά κλείνουν το μουσείο λόγω… έλλειψης προσωπικού»

Με αφορμή την ερώτηση, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι κλείνει με απόφαση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού.

Μια συλλογή, την οποία...
είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε ανοιχτή με πολλές προσπάθειες και εξασφαλίζοντας την ύπαρξη φύλακα για όλο το χρόνο.

Τώρα η αρμόδια αρχή, έχοντας μετακινήσει το μοναδικό αυτό υπάλληλο και εξωθώντας τον σε άδεια άνευ αποδοχών, επικαλείται… έλλειψη προσωπικού για την απόφαση να κλείσει η συλλογή, θυμίζοντας το μητροκτόνο που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή… ήταν ορφανός!

Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να πληροφορηθώ αφενός τους λόγους μετακίνησης του μοναδικού υπαλλήλου φύλαξης και αφετέρου για τις ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει η συλλογή.

Να θυμίσω ότι είναι η ίδια αυτή υπηρεσία (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου) που, σε αντίθεση κάθε κανόνα και λογικής, αποδέχεται τη λειτουργία εντός του μνημείου του Κάστρου του παράνομου καταυλισμού μεταναστών της Σούδας.

Οι προτεραιότητες της υπηρεσίας είναι προφανείς σε όλους, αλλά όχι αποδεκτές…»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Κλειστή για το κοινό η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού».

Με ιδιαίτερη λύπη, πληροφορηθήκαμε, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, ότι η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού θα παραμείνει κλειστή για όλη της διάρκεια της θερινής περιόδου.

Στο εν λόγω έγγραφο (Α.Π. 1514/23.5.2017), προς το Δήμο Χίου, η προϊσταμένη της Εφορείας επικαλείται έλλειψη προσωπικού φύλαξης, για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Ωστόσο δεν αναφέρει στο εν λόγω έγγραφο, ότι υπήρχε φύλακας, ο οποίος με απόφαση της ίδιας μετακινήθηκε στην υπηρεσία εντός της πόλη της Χίου.

Τέλος, ο εν λόγω υπάλληλος, εξωθήθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών, καθώς του ζητήθηκε να υπηρετεί και στις δύο θέσεις (Βολισσό και πόλη Χίου) και να καλύπτει τις μετακινήσεις του με ίδια έξοδα.

Επειδή:

•Είναι απαράδεκτο να επικαλείται η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων έλλειψη προσωπικού, όταν η ίδια έχει μετακινήσει τον υπάλληλο από τη θέση του.

•Η Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού (αφιερωμένη στον Αριούσιο Οίνο, τοπικό προϊόν που χρονολογείται από τα ομηρικά χρόνια) μπορεί, σε συνδυασμό με τα τοπικά επισκέψιμα οινοποιεία να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή.

•Καθήκον των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι να προστατεύουν, να αναδεικνύουν και να προβάλλουν τις όποιες αρχαιολογικές συλλογές και μνημεία διαθέτει κάθε τόπος και όχι να εργάζονται για την απαξίωσή τους.

Καλείται να απαντήσει η αρμόδια υπουργός:

1.Για ποιους λόγους και βάσει ποιων προτεραιοτήτων, έχει μετακινηθεί ο φύλακας που υπηρετούσε στην Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού; Ποια τα κριτήρια για τη μετακίνησή του;

2.Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο και η αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η Συλλογή και να είναι επισκέψιμη από το κοινό;

Εφόσον μάλιστα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κρίνει ότι η απόσταση μεταξύ Χίου και Βολισσού είναι μικρή, γιατί δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει καθημερινά υπάλληλο της κεντρικής υπηρεσίας να ανοίγει και να λειτουργεί καθημερινά τη Συλλογή;

Ο ερωτών βουλευτής

Νότης Μηταράκης

Σύνδεσμος για το ιστορικό του «λουκέτου» 
στην Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού

http://odysseaschios.blogspot.gr/2017/06/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου