Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Διχασμός στο Βροντάδο για τον ρουκετοπόλεμο - Η νέα επιστολή εκείνων που αντιδρούν [vid]

Χίος: Διχασμός στο Βροντάδο για τον ρουκετοπόλεμο - Η νέα επιστολή εκείνων που αντιδρούν [vid]Κανένας δεν ξέρει, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, αν θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου.

Ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες των δυο «αντιπάλων» εκκλησιών συνεχίζουν να αντιδρούν και να αρνούνται την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους.

Με επιστολή τους δε, ζητούν να γίνει το έθιμο την επόμενη χρονιά και εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει υπό τα σημερινά δεδομένα είναι το εξής:


-Xωρίς απειλές, εκφοβισμούς και συκοφαντίες, από την επομένη του Πάσχα να ξεκινήσουμε πραγματικά μία διαδικασία οριοθέτησης ενός σαφούς και καταγεγραμμένου πλαισίου διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου, έτσι ώστε εντός των επομένων μηνών να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες και όργανα», αναφέρουν με επιστολή που κοινοποίησαν μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.

Από άλλη μεριά, ο σύλλογος Βρονταδουσιακών Εθίμων οργανώνει σήμερα μεγάλο Σαββάτο το απόγευμα συμβολική παρέλαση με κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών.

«Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της συνέχισης του εθίμου. Χθες Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στη συνάντηση των Επιταφίων της Χίου στην πλατεία Βουνακίου ο κ. Μάρκος τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσευχόμαστε να βρούμε για μια ακόμα φορά αυθεντικές και αναλλοίωτες τις ρίζες των παραδόσεών μας που πολλές φορές τα λάθη της υπερβολής τα δικά μας, τις θέτουν υπό τον κίνδυνο της θυσίας οποιουδήποτε καιροσκοπικού σκοπού, τις θέτουν στην απειλή της εξαφανίσεως. Όσο όμως αυτές οι ρίζες είναι βαθιά στο χώμα της συνειδήσεώς μας, μπορούμε να τις βρούμε όπως μας τις έδωσαν οι πρόγονοί μας. Και δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να ζημιώσουμε κανέναν εάν έτσι τις διατηρήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου