Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Με ρουκέτες φέτος το Πάσχα 2017 στο Βροντάδο, αν στηρίξει ο κόσμος


Φόβοι για επεισόδια με την αστυνομία αν απαγορευτεί το διάσημο έθιμο

Κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί στον Βροντάδο από νωρίς το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου απευθύνουν αιρετοί και ρουκετατζήδες στη Χίο!

«Ας αποφασίσει με τη συμμετοχή του ο κόσμος», ήταν η λύση που...
δόθηκε στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στο νησί με το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι το διάσημο έθιμο.

Την πρόθεση των συνεργείων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής να πραγματοποιηθεί ο φετινός ρουκετοπόλεμος, στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί εξ’ αρχής, ακόμα και αν δεν τοποθετηθούν συρματοπλέγματα σε κάποια σπίτια, μετέφερε στα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου ο πάρεδρός της Μάρκος Κοσμάς αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Μάρκος Κοσμάς

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαπίστωση από την πλευρά των αντιδημάρχων Ματθαίου Φαφαλιού και Στρατή Γδύση ότι όλες οι προσπάθειες συνομιλιών με τους θιγόμενους ...ναυάγησαν.

Έχοντας υπόψη τους την πρόθεση των ρουκετατζήδων, οι δύο αντιδήμαρχοι κάλεσαν για τελευταία φορά τους θιγόμενους που αρνούνται να προστατεύσουν τα σπίτια τους να επιτρέψουν στα συνεργεία του Δήμου την τοποθέτηση προστατευτικών συρματοπλεγμάτων, ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες τους και το έθιμο να αναβιώσει στη σωστή του τοπική διάσταση.

Στρατής Γδύσης: «Έχουν στόχο να καταργήσουν το έθιμο»
Σκληρός απέναντι στους θιγόμενους που βρίσκονται πίσω από τα εξώδικα προς Δήμο, Αστυνομία και Εισαγγελία, στάθηκε ο Στρ. Γδύσης, λέγοντας ότι πλέον οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε σαφέστατα ότι οι συγκεκριμένοι το μόνο που επιθυμούν είναι να καταργηθεί ο ρουκετοπόλεμος.
Στρατής Γδύσης

«Για πρώτη φορά έγιναν όλα όσα θέλησαν. Βάλαμε νέα σύρματα, μειώσαμε δραματικά τα σημεία ρίψης των ρουκετών, μειώσαμε τον αριθμό των ρουκετών, δώσαμε δημόσια εγγυήσεις ότι θα καλυφθούν τυχόν ζημιές και τέλος εγγυηθήκαμε ότι νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα τα σπίτια των θιγομένων θα καθαριστούν από συνεργεία του Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων. Δεν δέχτηκαν τίποτα από όλα αυτά παρότι έλεγαν ότι το μόνο που ζητάνε είναι ο περιορισμός του αριθμού των ρουκετών.

Επιπλέον, το 2015 που πραγματοποιήθηκε το έθιμο αποκαταστάθηκαν όλες οι ζημιές. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο και να το αμφισβητήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γδύσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στον Βροντάδο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες το εξώδικο είναι και άτομα που δεν είναι Χιώτες και που δεν σέβονται την ιστορία του τόπου που τους φιλοξενεί.

Η απόφαση
Κατά τη δίωρη συνεδρίασή της η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδoy το απόγευμα της Παρασκευής στο πρώην δημαρχείο Ομηρούπολης αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το έθιμο σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με όρους και προυποθέσεις και ο πάρεδρος του Βροντάδου Μάρκος Κοσμάς, μαζί με τους αντιδημάρχους Βόρειας Χίου και Ομηρούπολης Ματθαίο Φαφαλιό και Οικονομικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού Στρατή Γδύση, να επιχειρήσουν για τελευταία φορά να μιλήσουν με τους θιγόμενους σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις τους και να τοποθετήσουν στα σπίτια τους προστατευτικά πλέγματα.

Ματθαίος Φαφαλιός

Τέλος απευθύνθηκε κάλεσμα στην κοινωνία του Βροντάδου που αγαπά το έθιμο να το στηρίξει, δίνοντας το «παρών» το βράδυ του Μ. Σαββάτου στα συνηθισμένα σημεία συγκέντρωσης. «Μόνο αν βγει η κοινωνία μπροστά το έθιμο θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, χωρίς διώξεις και συλλήψεις», είπαν κλείνοντας τη συνεδρίαση.

Στην πρώτη γραμμή οι δημοτικοί σύμβουλοι
Την άποψη ότι αν το βράδυ του Μ. Σαββάτου εξελιχθεί ανταρτοπόλεμος μετά από πιθανή επιχείρηση της Αστυνομίας, τότε πιθανά να υπάρξουν τραυματισμοί, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Ν. Νύκτας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα προστασίας που αρνούνται οι θιγόμενοι είναι ακριβώς για να μην υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα απάντησε στις φήμες που ήθελαν την πρώην δημοτική αρχή Λαμπρινούδη να δίνει «μαύρα χρήματα» στους θιγόμενους, χαρακτηρίζοντάς τις ως ανυπόστατες. Τέλος πρότεινε το βράδυ του Μ. Σαββάτου όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή προασπιζόμενοι το έθιμο κάτι που έθεσε και η Δημοτική Σύμβουλος Εύη Καλκούνη που βρέθηκε στο Βροντάδο, θέλοντας να δείξει ότι η απόφαση του Δ.Σ. για στήριξη του εθίμου πρέπει να ισχύσει και στην πράξη.

Εύη Καλκούνη
 
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσαν όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τους θιγόμενους όχι μόνο στην Αστυνομία αλλά και στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, με στόχο να μην αφήσουν περιθώρια στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου παρά να προβεί σε προσαγωγές και συλλήψεις το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Αναφέρθηκαν δε πληροφορίες ότι από νωρίς το μεσημέρι εκείνης της ημέρας η Αστυνομία θα επιχειρήσει να κλείσει την είσοδο των συνεργείων προς τους χώρους ρίψης των ρουκετών.

Κατά τ' άλλα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, βρήκε για μια ακόμα χρονιά σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα ρουκέτες, ρουκετόξυλα, καλούπια ρουκετών και ματσόλες, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κάνει τη δουλειά της, όσον αφορά στο κυνήγι του ρουκετοπόλεμου. Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε έχει ως εξής:


"Περί βεγγαλικών: Σχηματισμός δικογραφίας.
06-04-2017/14:30
Βροντάδος Χίου

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, γιατί σε έρευνα που έγινε σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (108) ρουκέτες, (82) ξύλινες βέργες (ρουκετόξυλα), (112) καλούπια αυτοσχέδιων ρουκετών, έτοιμα προς γέμιση και δύο (2) ειδικά σφυριά (ματσόλες)".

Με πληροφορίες από: alithia.gr, politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου