Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Κόκκινα δάνεια: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπεχρεωμένα νοικοκυριά

Κόκκινα δάνεια: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για υπεχρεωμένα νοικοκυριά Τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010).

Αυτό αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄αριθμόν 2/2017 απόφαση της. Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην...
Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και οι αρεοπαγίτες είπα ότι μπορούν να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη» καθώς είχε ανακύψει ζήτημα για τα υπαγωγή τους μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.

Αντίθετα, δεν υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη
», σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή περίπτωση δανειολήπτη από την Νότια Πελοπόννησο ο οποίος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ. Το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε στα τέλη του 2012 πολίτης (που ήλθε σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής) για ρύθμιση των χρεών του απέναντι σε Τράπεζες, αλλά απέρριψε την αίτηση του για ρύθμιση των οφειλών προς τον τέως ΟΕΚ ύψους 77.703 ευρώ, κρίνοντας ότι εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη όλα αυτά τα στεγαστικά δάνεια.

Εν συνεχεία, το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την απόφαση του Ειρηνοδικείου και τελικά ο Άρειος Πάγος διέσωσε την κύρια κατοικία του των 119 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου