Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για τον Πύργο του Άιφελ

Ένα από τα γνωστά αξιοθέατα του κόσμου και σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού, είναι ο Πύργος του Άιφελ...

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μνημείο που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από τον πιο διάσημο πύργο του κόσμου. Από τότε που άνοιξε, η περίτεχνη δομή μετατράπηκε σε σύμβολο της πόλης του φωτός, αποτελώντας προορισμό για όλους τους επισκέπτες της πόλης, ένα μέρος που ήταν αδύνατο να αγνοηθεί.

Για πολλούς, ο κομψός αυτός πύργος, που...
γλιστρά αβίαστα προς τον ουρανό και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός το βράδυ, συμβολίζει την αγάπη και τον ρομαντισμό. Μάλιστα, ο δημιουργός του, ο μηχανικός Gustave Eiffel, που αρχικά τον είχε παρομοιάσει με τις πυραμίδες, είχε προβλέψει από την αρχή ότι θα γίνει το αγαπημένο αξιοθέατο, τόσο των Παριζιάνων, όσο και των επισκεπτών της πόλης.
Είχε δίκιο. Ο Πύργος του Άιφελ όταν ολοκληρώθηκε έγινε η ψηλότερη δομή που κατασκευάστηκε από άνθρωπο, ξεπερνώντας το μνημείο της Ουάσιγκτον και κράτησε αυτόν τον τίτλο για τέσσερις δεκαετίες. Εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι ανέβηκαν τα σκαλοπάτια του, τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, πριν την εγκατάσταση των ανελκυστήρων.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ο πύργος έζησε την ακμή του, ενώ τη χρονιά του Millennium, ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο ήρθε να προστεθεί στον πύργο, με την εγκατάσταση 20.000 λαμπτήρων, που τον φωτίζουν μοναδικά κάθε βράδυ.

Με αφορμή την επέτειο του, σας παρουσιάζουμε τα 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτόν και σίγουρα κάποια από αυτά θα σας καταπλήξουν.

1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε σε δυο χρόνια, δυο μήνες και πέντε μέρες, χρόνο ρεκόρ για τα τέλη της δεκαετίας του 1880. Ολοκληρώθηκε επίσημα στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ζωής 20 χρόνια. Ο Gustave Eiffel τον κατασκεύασε για τον εορτασμό της 100η επετείου της Γαλλικής Επανάστασης.3. Δεν ήταν πάντα καφέ. Το 1889 βάφτηκε κίτρινος και από το 1954 έως το 1961 είχε ένα καφέ – κόκκινο χρώμα.

4. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτούργησε ως διαφημιστική πινακίδα, αφού τρεις πλευρές του είχαν καλυφθεί από γράμματα της Citroën. Καμία άλλη μάρκα δεν χει χρησιμοποιήσει ποτέ το μνημείο ως διαφημιστικό μέσο.
5. Αρχικά οι Γάλλοι τον μισούσαν. Μάλιστα, μια ομάδα αρχιτεκτόνων και λογίων της εποχής υπέγραψαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την κατασκευή του πύργου, τον οποίο αποκάλεσαν άχρηστο και τερατώδη.
6. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μάρνη το 1914. Συγκεκριμένα από την κορυφή του πύργου στέλνονταν ειδικά σήματα, που κατεύθυναν τα γαλλικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
7. Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημιουργήσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.
8. Ο Πύργος του Άιφελ συρρικνώνεται. Είναι αλήθεια! Γίνονται μετρήσεις και το χειμώνα είναι περίπου τέσσερις έως οκτώ ίντσες πιο κοντός.
9. Προσελκύοντας περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αποτελεί το μνημείο που δέχεται τους περισσότερους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου.
10. Κάθε βράδυ, κάθε ώρα ο πύργος καλύπτεται με χρυσά φώτα και λάμπει για πέντε ολόκληρα λεπτά. Το καλύτερο μέρος για να δείτε το show είναι από την πλατεία Trocadéro.

Σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και του εσωτερικού του!!
Η κατασκευή του Πύργου ξεκίνησε το 1887 και τελείωσε εγκαίρως για την Έκθεση του Παρισιού το 1889.
Παρά τα 18.038 κομμάτια του σφυρήλατου σίδερο, τα 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το 10.000 τόνων και ύψους 325 μέτρων κατασκεύασμα, μόνο 300 εργάτες απασχολήθηκαν -κάποιοι αναφέρουν ότι ήταν μόνο 200.
Eiffel-1
Eiffel-11
Τα πρώτα τούβλα
Ο πύργος χτίστηκε ως σύμβολο της σύγχρονης επιστήμης και μηχανικής, αλλά για τους λάτρεις της ιστορίας, μια άλλη τεχνολογία ήταν επίσης στα σπάργανα της εκείνη την εποχή: η φωτογραφία. Τα θεμέλια του πύργου συνέλαβαν διάφοροι εκκολαπτόμενοι φωτογράφοι της εποχής και πλέον πολλές από αυτές έχουν αρχειοθετηθεί από το Musée d’Orsay.
Το βάθος των θεμελίων:
1 2 Eiffel-7
Ο Άιφελ κοντά στην κορυφή του πύργου το 1889
1 Eiffel-5 Eiffel-6
Όταν ο πύργος άνοιξε για πρώτη φορά, οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούσαν ακόμη και οι 30.000 επισκέπτες της έκθεσης, έπρεπε να ανέβουν 1.710 σκαλοπάτια για να φτάσουν στην κορυφή.
Ο Πύργος δεν ήταν απλά ένας πύργος με υπέροχη θέα. Κατά τη διάρκεια του χρόνου των εγκαινίων, η εφημερίδα Le Figaro άνοιξε ένα τυπογραφείο στον δεύτερο όροφο και εξέδιδε μια ειδική έκδοση της καθημερινής εφημερίδας επί τόπου κάθε μέρα.
Υπήρχε επίσης ένα ταχυδρομείο για την αποστολή καρτ-ποστάλ με μπαλόνια, επιστημονικά εργαστήρια και ένα θέατρο!
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, πιστεύεται από πολλούς ότι δεν υπήρχαν.
Όπως αυτήν από το εσωτερικό του φημολογούμενου διαμερίσματος του Άιφελ στον τέταρτο όροφο του πύργου, 285 μέτρα πάνω από το έδαφος, όπου διασκέδαζε με τους ομοίους του.
Eiffel-8
Τραβήχτηκαν από τους επίσημους φωτογράφους της Έκθεσης το 1889, των αδελφών Neurdein, στους οποίους είχε δοθεί πλήρης πρόσβαση σε όλες τις γωνιές του πύργου.
 Eiffel-9
Στην φωτογραφία επάνω φαίνεται αυτό που υποτίθεται είναι το θέατρο. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες σχετικά με το θέατρο, αλλά η φωτογραφία χρονολογείται από το 1900 και είναι πιθανό να στήθηκε προσωρινά εκεί που σήμερα είναι η αίθουσα υποδοχής στον 1ο όροφο, για την Exposition Universelle του 1900, την δεύτερη από τις τρεις εκθέσεις, που χρησιμοποίησαν τον Πύργο ως κεντρικό σημείο τους.
Eiffel-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου