Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πέθαναν 9 γυναίκες από καρκίνο μετά από αυξητική στήθους – Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε [vid]

Πέθαναν 9 γυναίκες από καρκίνο μετά από αυξητική στήθους – Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε [vid]Εννέα γυναίκες στις ΗΠΑ πέθαναν εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που σχετίζεται με εμφυτεύματα που είχαν βάλει στο στήθος τους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ομοσπονδιακών αξιωματούχων.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι από την 1η Φεβρουαρίου, έλαβε 359 αναφορές για καρκίνο του ανοσοποιητικού συστήματος (αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων), ο οποίος συνδέεται με τα...
εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην αυξητική στήθους.

Σύμφωνα με τον FDA, ο κίνδυνος για καρκίνο φαίνεται να είναι υψηλότερος όταν η γυναίκα έχει βάλει στο στήθος της εμφυτεύματα που δεν έχουν ομαλή υφή, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα το γιατί συμβαίνει αυτό.



Περίπου 300.000 γυναίκες στις ΗΠΑ προχωρούν σε αισθητική επέμβαση αυξητικής στήθους κάθε χρόνο και ο καρκίνος από τα εμφυτεύματα αυτά είναι πολύ σπάνιος. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που εγείρουν ερωτήματα.

Αυξητική στήθους: Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα εμφυτεύματα στήθους που δεν έχουν ομαλή (λεία) υφή;
Υπάρχουν δύο τύποι των εμφυτευμάτων στήθους που έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες: εκείνα που περιέχουν φυσιολογικό ορό και εκείνα που περιέχουν τζελ σιλικόνης. Όλα τα εμφυτεύματα στήθους έχουν ένα εξωτερικό στρώμα που είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη, αλλά μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και υφές. Μπορούν επίσης να ποικίλουν σε πάχος.

Αυξητική στήθους: Πόσο κοινά είναι τα εμφυτεύματα με όχι λεία υφή;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία επ' αυτού, αλλά σύμφωνα με τον δρ David Song, τον προηγούμενο πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), τα εμφυτεύματα που δεν είναι λείας υφής είναι πολύ κοινά.

Αυξητική στήθους: Γιατί χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα που δεν έχουν λεία υφή;
Μία από τις πιο κοινές επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους ονομάζεται θυλακώδης σύσπαση (capsular contracture). Είναι το φαινόμενο δημιουργίας ουλώδους ιστού γύρω από το εμφύτευμα στήθους, γεγονός που το κάνει σκληρό και σφιχτό στην αφή. Μπορεί να στρεβλώσει την εμφάνιση των μαστών και -σε ορισμένες περιπτώσεις- να προκαλέσει πόνο στην γυναίκα. Ορισμένοι πλαστικοί χειρούργοι θεωρούν ότι όταν το εμφύτευμα δεν είναι λείο, τότε αποτρέπεται η συσσώρευση ουλώδους ιστού γύρω από αυτό. Τα εμφυτεύματα που έχουν λεία υφή τείνουν να είναι πιο άκαμπτα και επιλέγονται συχνότερα από γυναίκες που θέλουν ένα νέο στήθος με μια πιο καλοσχηματισμένη μορφή.
αυξητική στήθους
Πώς είναι ένα εμφύτευμα που δεν έχει λεία υφή (αριστερά) και πώς ένα που έχει λεία υφή (δεξιά)

Αυξητική στήθους: Γιατί αυτά τα εμφυτεύματα μπορεί να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο
Ο FDA λέει ότι δεν ξέρει το γιατί τα στοιχεία δείχνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από τα εμφυτεύματα που δεν έχουν λεία υφή. Έχουν γίνει περιορισμένες έρευνες που έχουν δείξει ότι τα μη-λεία εμφυτεύματα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια βακτηριακή επικάλυψη γύρω τους, κάτι που με την σειρά του ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, καρκίνου, ή την αποτυχία του εμφυτεύματος. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν είναι οριστική, καθώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την αυξητική στήθους;

Τα συμπτώματα πιθανού καρκίνου από εμφύτευματα στήθους είναι το επίμονο πρήξιμο ή/και ο πόνος γύρω από αυτά. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και χρόνια μετά την αρχική επέμβαση αυξητικής στήθους. Ο καρκίνος είναι σπάνιος, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι ο FDA δεν θεωρεί ότι τα εμφυτεύματα στήθους διαρκούν για μια ζωή.

“Η ζωή αυτών των συσκευών ποικίλλει ανάλογα με το άτομο” λέει η δρ Gretchen Burns, νοσοκόμα στο Κέντρο Συσκευών και Ακτινολογικής Υγιεινής (CDRH) του FDA. Και προσθέτει: “Όλες οι γυναίκες με εμφυτεύματα θα χρειαστούν κάποια επιπλέον χειρουργική επέμβαση, απλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει το πότε θα γίνει αυτό”.

Ο FDA προειδοποιεί ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που μια γυναίκα έχει τα εμφυτεύματα στήθους, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχει επιπλοκές και να απαιτηθούν περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ υποστηρίζει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών καταλήγουν να διατηρούν τα εμφυτεύματα στο στήθος τους για 20-30 χρόνια.

Πηγή: time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου