Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Πώς να έχετε υπό έλεγχο τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την αύξηση βάρους

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το βάρος μας δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε, αλλά και από ορισμένες χημικές ουσίες. 

Στην πραγματικότητα, οι ορμόνες επηρεάζουν τις μεταβολικές διαδικασίες και αποφασίζουν αν το σώμα θα αποθηκεύσει ή θα σταματήσει το λίπος.

Θέλουμε να γνωρίζετε το σώμα σας και ιδιαίτερα αν θέλετε να γίνεται πιο όμορφοι και υγιείς. Υπάρχουν...
πολυάριθμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος.

Μεταξύ αυτών είναι η σωματική δραστηριότητα, η γενετική, οι διατροφικές συνήθειες και το άγχος.

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός ρόλος στη διαδικασία αυτή ανήκει ακόμα στις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι που λένε στο σώμα να αποθηκεύσει ή να κάψει λίπος. Ινσουλίνη Η γλυκόζη είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα.

Αφού καταναλώσετε τρόφιμα και ανέβουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το πάγκρεας δέχεται σήμα ώστε να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη. Πρόκειται για την ορμόνη που βοηθά να παραδοθεί στα κύτταρα η γλυκόζη. Είναι σαν η ινσουλίνη να «χτυπά» την πόρτα των κυττάρων. Τα κύτταρα ακούνε το χτύπημα, ανοίγουν και αφήνονται στη γλυκόζη. Η ινσουλίνη μας παρέχει ενέργεια, αλλά επίσης συλλέγει και αποθηκεύει το λίπος. Εάν τα επίπεδά της είναι υψηλά, το σώμα θα αποθηκεύσει λίπος.

Κορτιζόλη
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες. Παράγεται από τα επινεφρίδια για να αποτρέψει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το να πέσουν κάτω από το φυσιολογικό. Γι ‘αυτό όταν είστε αγχωμένοι έχετε την τάση να τρώτε περισσότερα σακχαρώδη προϊόντα όπως παγωτό, κέικ, σοκολάτα και γλυκά. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε το σώμα σας να συσσωρεύσει δύναμη ώστε να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Η κορτιζόλη επιβραδύνει το μεταβολισμό για να διατηρηθεί περισσότερη ενέργεια. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σας, θα κερδίζετε βάρος.

Λεπτίνη
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη του κορεσμού. Εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε χορτάτοι. Η λεπτίνη ελέγχει το μεταβολισμό σας και βοηθά τα κύτταρα να καταλάβουν αν πρέπει να αποθηκεύουν λίπος ή να το κάψετε. Όταν το επίπεδο της λεπτίνης είναι χαμηλό, αυξάνει την όρεξή σας και το σώμα έχει την τάση να αποθηκεύει τα επιπλέον τρόφιμα ως λίπος. Πολύ συχνά, το επίπεδο αυτής της ορμόνης μειώνεται λόγω της στέρησης ύπνου. Αυτός είναι ο λόγος που ο αρκετός ύπνος είναι τόσο σημαντικός.  
Ορμόνες του θυρεοειδούς

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς (Τ3 και Τ4) παράγονται από το θυρεοειδή αδένα και η κύρια λειτουργία τους είναι να προκαλέσουν λιπόλυση. Μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών. Εάν έχετε χαμηλό επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας, είναι πιθανό να κερδίσετε βάρος. Πως θα πρέπει να τρώτε και να ασκήστε ώστε να χάσετε βάρος.  
Τι να φάτε;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βέλτιστη συχνότητα κατανάλωσης τροφής για σταθερή απώλεια βάρους είναι τρία γεύματα την ημέρα. Οι αυστηρές δίαιτες δεν είναι υγιεινές. Μπορεί έτσι να χάσετε βάρος αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ. Όταν δεν τρώτε αρκετά για κάποιο διάστημα, το σώμα σκέφτεται πως λιμοκτονείτε και παίρνει ενέργεια από τους μύες και τους ιστούς διατηρώντας το λίπους.

Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να κερδίσετε βάρος ακόμα κι αν τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα. Το να χάσετε βάρος σιγά-σιγά είναι καλύτερο για το σώμα και θα διατηρήσετε τα κιλά μακροπρόθεσμα. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, επιλέξτε ένα μικρό έλλειμμα θερμίδων. Για παράδειγμα αν καταναλώνετε καθημερινά 1.900 θερμίδες την ημέρα, μειώστε τες σε 1.700. Οι ακριβείς ανάγκες ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να υπολογίζοται με βάση το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας. Αν ακολουθήσετε αυτό τον κανόνα, το σώμα σας δεν θα αποθηκεύει οτιδήποτε τρώτε μετατρέποντάς το σε λίπος.

Καταναλώνετε τροφές που είναι λιγότερο πιθανό να συμβάλουν στα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας. Αυτά είναι τα προϊόντα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), έναν αριθμό που δείχνει την επίδραση του φαγητού στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου.

Αποφύγετε τους γρήγορους υδατάνθρακες και καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Θα νιώθετε χορτάτοι χωρίς να έχετε φάει υπερβολικά. Οι πρωτεΐνη βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από λίπος ακόμη κι αν ξεκουράζεστε.

Πώς να ασκηθείτε; 
 Όταν ασκείστε, οι μύες δουλεύουν πιο σκληρά και χρειάζονται περισσότερη γλυκόζη για να κάψουν ως ενέργεια. Έτσι, εάν είστε σωματικά δραστήριοι, θα πρέπει να αναπληρώνετε τη ζάχαρη κάθε μέρα.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι ασκήσεις υψηλής έντασης είναι πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αν προτιμάτε να γυμνάζεστε με μέτριες επαναλήψεις, θα χρειαστεί να δαπανήσετε 1 με 1,5 ώρα στο γυμναστήριο.

Ωστόσο, αν κάνετε έντονες προπονήσεις, 20 λεπτά είναι αρκετά. Όταν ολοκληρώσετε την άσκηση, το σώμα σας θα συνεχίσει να καίει θερμίδες για όλη την ημέρα ακόμη και όταν κοιμάστε.

Μια καλή ιδέα είναι να καταναλώσετε ροφήματα με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγχετε την κορτιζόλη σας γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου