Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Wall Street Journal: Αγνοούνται 13.000 μετανάστες από τους χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα

Φωτογραφία: AP Photo/Muhammed MuheisenΤι αποκαλύπτουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας αγνoούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα μετανάστευσης.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα όλοι αυτοί...
άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν συνεχίσει το δρόμο τους κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει γίνει για τους μετανάστες το αδιέξοδο που επιθυμούσε η Ευρώπη.

Το δημοσίευμα περιγράφει τη χρονική συγκυρία στην Ευρώπη καθώς εισέρχεται σε μία κρίσιμη εκλογική περίοδο, με το ζήτημα της μετανάστευσης να παραμένει στην δημόσια συζήτηση. Όπως σημειώνει μάλιστα μιλώντας στην εφημερίδα ο Wolf Piccoli αναλυτής στην Teneo Intelligence που ασχολείται με τους πολιτικούς κινδύνους, η ρευστή κατάσταση στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης που επικρατεί στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, θα μπορούσε να κλιμακώσει ξανά την πίεση για μετανάστευη.

To δημοσίευμα συνεχίζει εξηγώντας τη διπλή στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη για να αποτρέψει τη μαζική μετανάστευση κλείνοντας τα σύνορα προς τα Βαλκάνια στα βόρεια της Ελλάδας και στέλνοντας όσους φτάνουν στην χώρα πίσω στην Τουρκία. Όπως σημειώνει όμως η Λέσβος και 4 ακόμα νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρους σταυλισμού για τους ανθρώπους που διασχίζουν το Αιγαίο με μικρές βάρκες.

Από την άλλη, τα στοιχεία που δίνουν αξιωματούχοι για τη μετανάστευση οι οποίοι δεν είναι Ελληνες, είναι ότι από τους 63.000 μετανάστες που λέει η Ελλάδα ότι βρίσκονται στη χώρα, είναι γνωστό το που βρίσκονται μόνο 50.000 από αυτούς.

Οι άλλοι «δεν έχουν καταγραφεί για μήνες» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε μία αξιολόγηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Μπορεί να κατευθύνθηκαν προς την ελληνική ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή να βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είπε ο αξιωματούχος.

Όπως εξηγεί η WSJ, οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου και επεξεργασίας. «Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι “no-shows”» είπε άλλος ένας αξιωματούχος. «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή πιστεύουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, αλλά και Έλληνες αξιωματούχους, περιπου 500 άνθρωποι κάθε εβδομάδα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη με τη βοήθεια διακινητών. Από την άλλη όμως, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει τρύπες σε δύο σημεία καθώς και στα ελληνικά νησιά κάθε εβδομάδα φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείο περίπου 400 άνθρωποι.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο όλες οι χώρες με ροές έχουν αντιμετωπίσει», είπε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι αδύνατον να σφραγιστούν πλήρως τα σύνορα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η ροή μετανάστευσης από την Ελλάδα στα Βαλκάνια βρίσκεται κοντά στο επίπεδο όπου ήταν πριν την έκρηξη της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης το 2015.

Ταυτόχρονα όμως Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω κοινών περιπολιών στα σύνορα με τη βουλγαρική αστυνομία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, από τους 13.000 που αγνοούνται, περίπου 8.000 είχαν καταγραφεί στην ενδοχώρα και περιέχονταν στην επίσημη καταμέτρηση, δεν έχουν εμφανιστεί από τον Αύγουστο. Από αυτούς που έφτασαν στα νησιά από τον Μάρτιο, περίπου 5.000 αγνοούνται συνεχίζουν οι αξιωματούχοι.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφερόμενο στη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δίνοντας στοιχεία για τους επαναπατρισμούς που έχουν γίνει, ενώ στέκεται και στο γεγονός ότι οι χώροι φιλοξενίας στα νησιά είναι υπερπλήρεις. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει τρομερές συνθήκες υγιεινής και ανεπαρκή εφοδιασμό σε τρόφιμα, θέρμανση και ασφάλεια. Ο χειμώνας, προειδοποιούν, θα θέσει τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων σε κίνδυνο», αναφέρει συγκεκριμένα η WSJ.

«Ένα ελληνικό δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει αργότερα, τον Δεκέμβριο σχετικά με το εάν η διαδικασία για την απέλαση των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία είναι συνταγματικη, αν και η απόφαση έχει ήδη καθυστερήσει αρκετές φορές», γράφει η WSJ εξηγώντας ότι μία αρνητική απόφαση θα δημιουργούσε προβλήματα στη συμφωνία με την ΕΕ τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία. Όπως υποστηρίζει μάλιστα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι διελεύσεις στο Αιγαίο θα αυξηθούν και πάλι το 2017.

Πηγή: Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου