Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτοβάθμια προενταξιακή εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα


Πρωτοβάθμια προενταξιακή εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλαΘα δημιουργηθούν ανάλογοι χώροι εντός των δομών φιλοξενίας 
 
«Δημιουργούνται χώροι πρωτοβάθμιας προενταξιακής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων ηλικίας κάτω των 12 ετών μέσα στους χώρους φιλοξενίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. 
 
Ο κ. Αλεξανδρίδης επισήμανε, ότι... το πρόγραμμα αυτό ξεκινά τώρα και αφορά ένα μεταβατικό στάδιο. Παράλληλα ανέφερε ότι για τις ηλικίες άνω των 12 ετών υπάρχει ένα σχέδιο από το υπουργείο παιδείας ώστε να βρεθεί τρόπος, προκειμένου να μεταφερθούν κάποιες ώρες σε σχολεία που ολοκληρώνουν το καθιερωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας.
 
Απαντώντας, σε ερωτήματα του προέδρου της ΠΕΔ - ΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου, για την ιατρική φροντίδα των προσφύγων, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, διευκρίνισε, ότι 13.000 άτομα που βρίσκονταν στην Ειδομένη εμβολιάστηκαν ήδη, ώστε να έχουν τουλάχιστον εξάμηνη κάλυψη από βασικά εμβόλια. Επιπλέον είπε, ότι δεν υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των προσφύγων, ο κ. Αλεξανδρίδης επισήμανε: «Από τον Γενάρη ως τώρα είμαστε η μοναδική χώρα που κατορθώσαμε να δώσουμε στέγη και ψωμί σε 60.000 κόσμο. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ ότι μέσα από τις διαδικασίες του "relocation" και του ασύλου, καταφέραμε ως τώρα να καταγράψουμε 54.000 στην πρώτη εγγραφή προσφύγων, ενώ ακόμη και η Γερμανία η ίδια υστερεί σε αυτό το θέμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπηρεσία ασύλου».

Παράλληλα σημείωσε, ότι αναζητούνται χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι η κατανομή των προσφύγων γίνεται σε όλη τη χώρα και ανέφερε ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. «Έχουμε κοντά στις 10.000 κόσμο που είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Ευρώπη όμως δυστυχώς οι διαδικασίες επανένταξης αργούν πάρα πολύ. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος. Είναι καθαρά υπόθεση της Ευρώπης. Πιέζουμε όσο μπορούμε αλλά οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αργές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά των δήμων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης της αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και τάχθηκε υπέρ της ισόρροπης γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Για κατανομή των βαρών σε όλες τις περιοχές μίλησε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να αναστέλλονται αποφάσεις για το κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει εκλείψει με το κλείσιμο της Ειδομένης και εξέφρασε φόβους ότι θα είναι πιο έντονο αλλά θα είμαστε και πάλι απροετοίμαστοι. Να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά ζήτησε ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος.

«Δεσμευόμαστε να μεταφέρουμε τις ανησυχίες σας στο υπουργείο», απάντησε ο κ. Αλεξανδρίδης. Για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σημείωσε, ότι «δεν κάνουν πλέον κουμάντο» καθώς το υπουργείο ελέγχει την κατανομή των κονδυλίων. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι θα επισκεφθεί κάθε έναν από τους δημάρχους των περιοχών όπου υπάρχουν δομές για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα και αυτών που θα κλείσουν και αυτών που θα μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου