Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Φίλης: Έτσι θα λειτουργούν τα Δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Προσευχή και παρέλαση στην κρίση των εκπαιδευτικών

Φίλης: Έτσι θα λειτουργούν τα Δημοτικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο - Προσευχή και παρέλαση στην κρίση των εκπαιδευτικών
Για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, από τον Σεπτέμβριο, μίλησε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Όπως περιέγραψε «από την Α' τάξη δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Επίσης, θα έχουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά. 

Στην Ε' και την Στ' τάξη θα...
μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα. Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα είναι εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι επτά ώρες στο σχολείο μέσα, και μάλιστα σε κτίρια που δεν είναι λειτουργικά. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 13:15 κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα».

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «σε όλες τις αγροτικές περιοχές θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 16:00, και στις αστικές περιοχές, θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως τις 16:00, οι γονείς οι οποίοι είτε εργάζονται και οι δύο, είτε είναι άνεργοι και οι δύο, είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή, περίπου το 10% από τους εξακόσιους χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων, περίπου 60 χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα γίνει και φέτος».

Προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό ο κ Φίλης τόνισε: «Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ομως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν ωράρια τα οποία δεν θα είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, σε όλα τα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε, επίσης: «Δεν θα έχουμε, όπως λέει η ΔΟΕ, 7 χιλιάδες λιγότερους αναπληρωτές στα δημοτικά σχολεία, αυτά είναι νούμερα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θα έχουμε από την πρώτη μέρα δημοτικά τα οποία θα λειτουργούν με όλο το προσωπικό στη θέση του και με όλα τα βιβλία. Τα βιβλία για τον Σεπτέμβριο έχουν πάει ήδη σε πάρα πολλά σχολεία και θα ολοκληρωθεί η διανομή τους μέσα στον μήνα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες αναπληρωτές επί τη βάσει όμως των εκπαιδευτικών αναγκών. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί τη βάσει της ικανοποίησης του αιτήματος να βρω δουλειά. Υπάρχουν 110 χιλιάδες υποψήφιοι αναπληρωτές και παίρνουμε το πολύ είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο. Θα υπάρχει αξιοποίηση του προσωπικού και όπου υπάρχουν πλεονάσματα δεν θα κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τον μισθό του Ιουνίου για τους αναπληρωτές της χρονιάς που τελειώνει, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση».

Για το θέμα της προσευχής και της παρέλασης, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι «θα δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να αποφασίζουν για το ζήτημα αυτό». «Δεν θέλουμε να υπάρχει μια κεντρικά εμπορευόμενη γραμμή, που να δεσμεύει όλον τον κόσμο σε τέτοια ζητήματα. Δίνουμε την ευκαιρία στον σύλλογο να αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Είναι μια προσπάθεια που εντάσσεται στον εκδημοκρατισμό του σχολείου» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου