Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Δημητριακά ολικής άλεσης: Πώς συνδέονται με καρδιακά και καρκίνο!

Δημητριακά ολικής άλεσης: Πώς συνδέονται με καρδιακά και καρκίνο!Όσοι τρώνε πολλά πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης), έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιά, καρκίνο ή άλλη αιτία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσο αυξάνεται όσα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης καταναλώνετε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον...
επίκουρο καθηγητή διατροφολογίας Κι Σαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", αξιολόγησαν προηγούμενες μελέτες πάνω στα πλήρη δημητριακά (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 786.000 άτομα.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι τρώνε τουλάχιστον τρεις μερίδες από δημητριακά ολικής άλεσης την ημέρα (κάθε μερίδα είναι περίπου 16 γραμμάρια, άρα συνολικά 48 γραμμάρια) έχουν 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτιολογία, 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Για όσους τρώνε 70 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά, οι μειώσεις του κινδύνου θανάτου είναι 22% (από κάθε αιτία), 23% (από καρδιά) και 20% (από καρκίνο) αντίστοιχα.

Τα πλήρη δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, ρύζι κ.α.) είναι πλούσια σε ίνες, που μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, άρα και τον καρδιαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο (διαβήτη, παχυσαρκία).

Μια άλλη διεθνής μελέτη (επίσης μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών), η οποία αφορούσε συνολικά πανω από 700.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντάγκφιν Ον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δείχνει και αυτή ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση σε δημητριακά ολικής άλεσης καθημερινά έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρονίων παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με την μελέτη, το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι δεν έτρωγαν καθόλου πλήρη δημητριακά στο παρελθόν και τώρα τρώνε καθημερινά δύο μερίδες τη μέρα (32 γραμμάρια). Περαιτέρω μειώσεις του κινδύνου για πρόωρο θάνατο και χρόνιες ασθένειες παρατηρούνται, όταν η κατανάλωση δημητριακών αυξηθεί έως τις 7,5 μερίδες ημερησίως (225 γραμμάρια).

Οι δύο νέες μελέτες έρχονται να προστεθούν σε άλλες κατά τα τελευταία 15 χρόνια, που δείχνουν τα οφέλη που έχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης για την υγεία. Όπως είπαν οι ερευνητές, μετά και τις νέες μελέτες, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν τα πλήρη δημητριακά τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε επιμέρους ομάδες ασθενών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου