Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

"Υπόθεση της Τουρκίας η Αγιά Σοφιά" – Η Γερμανία πήρε θέση (υπέρ του Ερντογάν)

`Υπόθεση της Τουρκίας η Αγιά Σοφιά` – Η Γερμανία πήρε θέση (υπέρ του Ερντογάν)Όχι μόνο δεν πήρε αποστάσεις από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού με τις καθημερινές αναγνώσεις του Κορανίου αλλά χτύπησε και φιλικά την... πλάτη των Τούρκων η Γερμανία. Και όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι υπόθεσή της (της Τουρκίας) η χρήση της Αγιάς Σοφιάς».

Τους εχθρούς σου, αν δεν μπορείς να...
τους νικήσεις καν’ τους φίλους σου. Μάλλον έτσι σκέφτεται η γερμανική κυβέρνηση, που μπορεί τις προηγούμενες μέρες να ενεπλάκη σε έναν διπλωματικό πόλεμο με την Τουρκία εξαιτίας της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, αλλά όταν κλήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, μάλλον τάχθηκε στο πλευρό του Ερντογάν. Ίσως να θέλει να ρίξει τους τόνους στη δική τους αντιπαράθεση μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου...

«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου.

Αλλά έσπευσε να προσθέσει, σε μια προσπάθεια να... κρατήσει τις ισορροπίες και να κάνει τη Γερμανία αρεστή σε όλους, πως «η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου».

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Σέφερ επισήμανε: «Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου