Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Πρόστιμα – φωτιά για τα αυθαίρετα – Αν δεν το δηλώσεις θα το χρυσοπληρώσεις είναι η νέα λογική του υπουργείου

Πρόστιμα – φωτιά για τα αυθαίρετα – Αν δεν το δηλώσεις θα το χρυσοπληρώσεις είναι η νέα λογική του υπουργείου- Ως και δεκαπλάσια γίνονται τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν την αυθαιρεσία
- Στο δρόμο ελεγκτές, ακόμη και drones θα ψάχνουν για αυθαίρετα
- Καμία ρύθμιση για όσους έχτισαν αυθαίρετο μετά την 28η Ιουλίου 2011


Σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν θέλει να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων και έτσι το νομοσχέδιο που έρχεται ως το ερχόμενο Φθινόπωρο στη Βουλή θα προβλέπει πολύ αυστηρά πρόστιμα για όσους έχουν αυθαίρετο ή έχουν κάνει κάποια αυθαιρεσία.

Ουσιαστικά μιλάμε για πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με τα όσα υπάρχουν σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συζητείται ακόμη και...
δεκαπλασιασμός του προστίμου διατήρησης από το 5% που είναι σήμερα στο 50%.



Αντίθετα ο νομοθέτης θα είναι επιεικής με όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετο, τα πρόστιμα θα είναι σαφώς μικρότερα από εκείνα που θα ... πέφτουν στα κεφάλια όσων δεν δηλώνουν την αυθαιρεσία. Μάλιστα στη μάχη κατά των αυθαιρέτων μπαίνει και η σύγχρονη τεχνολογία, καθώς θα γίνει χρήση ακόμη και drones για την καταγραφή.

Οριστική και αμετάκλητη είναι πάντως η απόφαση για τη νέα γενιά αυθαιρέτων. Κτίσματα που οικοδομήθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011 δεν θα είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν ή να μπουν σε κάποια ρύθμιση. Τα αυθαίρετα αυτά θα παραμείνουν προς κατεδάφιση.



Τα νέα πρόστιμα πάντως θα επιβάλλονται στη λογική του μεγέθους της αυθαιρεσίας. Όσο πιο μεγάλη η αυθαιρεσία, τόσο μεγαλύτερο το πρόστιμο.

Πάντως θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια, όπως μακροχρόνια ανεργία, μικρό εισόδημα στα όρια της φτώχειας, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και το σύνολο της περιουσίας του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη κατοικία ή όχι, τα δάνεια που έχει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, ακόμη και τα πιθανά του χρέη προς το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου