Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ρύθμιση "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία! Πάνω από 24 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων στο Δημόσιο!

Ρύθμιση `ανάσα` για τις οφειλές στην εφορία! Πάνω από 24 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων στο Δημόσιο!- Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην... πεθάνουν οι υγιείς επιχειρήσεις
- Σε αυτή την κατεύθυνση προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν πολλές δόσεις για τα χρέη, με βασικό κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης
- Αυτό σημαίνει πως η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις "υγιείς" επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής
- Ακόμη στο... σβήσε - γράψε το κείμενο, ωστόσο η συζήτηση κινείται στο να υπάρξουν περισσότερες από 24 δόσεις
- Αναλυτικά όσα προβλέπει ο σχεδιασμός που θα φέρει... οξυγόνο στον πολύπαθο κλάδο της επιχειρηματικότητας


Με βασικό κριτήριο την εκτίμηση για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και με στόχο να μην "πεθάνουν" οι υγιείς εταιρείες λόγω της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε μία νέου τύπου ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες αποτελούν το περίπου...
69% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους.

Οι δόσεις προτείνεται να υπερβαίνουν τις 24 σε αριθμό, ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την "υγεία" των οικονομικών μεγεθών της.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει το έργο τους για τον καθορισμό των κριτηρίων "μέτρησης βιωσιμότητας", με βάση τα οποία θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Για τα συγκεκριμένα κριτήρια, προσέθεσαν, θα λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κλάδων δραστηριοποίησης των εταιρειών. Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο θα τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να ευελπιστούν πως η σχετική νομοθετική διάταξη θα μπορεί να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα δεδομένα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Τα χρέη προς το Δημόσιο "πνίγουν" σήμερα κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο τέλος του Ιανουαρίου φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων στην εφορία ανέρχονταν σε 58,5 δισ. ευρώ και στα τελωνεία σε 3,7 δισ. ευρώ. Αποτελούσαν δε το περίπου 69%των συβνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών, από ιδιώτες και επιχειρήσεις, στο Δημόσιο.

Παρά τις υφιστάμενες συθμίσεις, η κατάσταση παρέμεινε ίδια και στο τέλος Απριλίου, όταν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 88,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αποτελούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το α' τετράμηνο φέτος.

Σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τον αριθμό να αυξάνεται -από τον προϊστάμενο της εφορίας- σε 24 δόσεις για πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν αναφορά για πάνω από 24 δόσεις με την προωθούμενη νέα ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι "δεν πρέπει να βάλουμε τις επιχειρήσεις στην "προκρούστεια κλίνη", αλλά πρέπει να βοηθηθούν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σωθούν".

Πηγή: Εφημερίδα Αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου