Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια Μουσείου Μαστίχας αύριο Σάββατο 11/6 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το νέο Μουσείο Μαστίχας θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Πυργί της Χίου.

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Τη ναυαρχίδα των Μουσείων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, αποτελεί το νέο Μουσείο Μαστίχας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, το συγκεκριμένο Μουσείο αποτελεί...
το μεγαλύτερο Μουσείο, στην κατηγορία του, σε ολόκληρο το Αιγαίο καθώς είναι το μεγαλύτερο από όσα έχει αναλάβει να κατασκευάσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας.



Πρόκειται για ένα μουσείο, μέσα από το οποίο η Μαστίχα, λαμβάνει το επίπεδο προβολής που της αρμόζει, κάτι που θα το καταστήσει μοναδικό τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Χίου. «Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, Η μαστίχα πρωταγωνιστεί σε έναν μοναδικό χώρο. Επιτέλους ένα θεματικό μουσείο, έργο πνοής για την Χίο», σχολίασε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γιώργος Τούμπος. Το Μουσείο, το έχουν επισκεφθεί προς το παρόν μόνο στελέχη της διοίκησης της Ε.Μ.Χ..

Να αναφέρουμε επίσης ότι, στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επίσης όπως έγινε γνωστό, από τη Νέα Δημοκρατία θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και οι βουλευτές Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας και Κώστας Γκιουλέκας.

Βραβείο γεύσης στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και την ΕΛΜΑ
Η τσίκλα ΕΛΜΑ για τρίτη συνεχόμενη φορά, βραβεύθηκε στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό υψηλής γευσιγνωσίας του «Ιnternational Taste & Quality Institute».

Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Μ.Χ παραμένει σταθερά μια από τις εταιρείες που ξεχωρίζουν διεθνώς, κατακτώντας σημαντικά βραβεία για την εξαιρετική ποιότητα και τη γευστική υπεροχή των προϊόντων της. Έτσι, μετά την ΕΛΜΑ classic και η τσίκλα ΕΛΜΑ spearmint (δυόσμος) βραβεύθηκε με δύο αστέρια από το διεθνή Οργανισμό Ανώτερης Γεύσης (iTQi).

Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση της ποιότητας των προϊόντων της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών από μεγάλους Σεφ και Γευσιγνώστες, εξαίρετους διαμορφωτές γνώμης και εξειδικευμένους σε θέματα γεύσης, βασισμένη στην κρίση του Ινστιτούτου χωρίς την παροχή βασικών πληροφοριών.




«Η ΕΜΧ πιστή στις αξίες της αλλά και στο επιχειρηματικό της όραμα για παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας, συνεχίζει να επενδύει στην ποιότητα αλλά και στην προηγμένη τεχνολογία δημιουργώντας προϊόντα με ξεχωριστή γεύση, διεθνώς αναγνωρισμένη», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ένα μουσείο πρότυπο
Στα τέλη Μαΐου, οι υπεύθυνοι του μουσείου άνοιξαν κατ' εξαίρεση τις πύλες τους σε μαθητές του νησιού, αλλά και μαστιχοπαραγωγούς που είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση του χώρου, ενώ ολοκληρώνονταν ακόμη οι τελευταίες εργασίες κυρίως στους χώρους γύρω από το κτίριο.

Πρωτοποριακή τηλεοπτική και ηχητική ξενάγηση στον κόσμο της μαστίχας, προσφέρει το νέο μουσείο
Η πρωτοποριακή κατασκευή, ο σχεδιασμός, η τηλεοπτική και ηχητική ξενάγηση, καλύπτουν όλες τις πτυχές του ιδιαίτερου προϊόντος της ιστορίας της Χίου και ιδιαίτερα της περιοχής των Μαστιχοχωρίων, με τα πιο σύγχρονα μέσα παρουσίασης, ασφάλειας και προστασίας των αντικειμένων που εκτίθενται, των επισκεπτών και του προσωπικού.



Στο ισόγειο, ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία του μαστιχιού, της παραγωγής, των οικισμών, της Χίου, τα εργαλεία του «κεντήματος» παλιά μηχανήματα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα διοικητικά πόστα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και τις φυτοτεχνικές δημιουργίες. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται στους εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους φυτεύσεις μαστιχόδεντρων και άλλων φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Ένα τεράστιο videowall προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τη μαστίχα, ενώ πολλά άλλα σε κάθε τμήμα προβάλλουν ξεχωριστά βίντεο ανάλογα με τα θέματα που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα σημεία. Μία από τις σημαντικότερες  εκπλήξεις είναι ότι όλα τα παλιά μηχανήματα έχουν επισκευαστεί και λειτουργούν με σύγχρονες κατασκευές, που επεκτείνονται ακόμη και στις μεθόδους προστασίας τους με φωτοκύτταρα.


Η ξεχωριστή θέση του κτιρίου, προσφέρει υπέροχη θέα στον κάμπο του Πυργίου
Στο δεύτερο επίπεδο, στο υπόγειο οι επισκέπτες περιεργάζονται παλιά μηχανήματα που έχουν γράψει την ιστορία της Ένωσης και στο τρίτο, μετά το χώρο υποδοχής, βρίσκεται η αίθουσα διαλέξεων και εκδηλώσεων, ενώ στο δεύτερο υπερυψωμένο κτίριο πωλούνται  τα προϊόντα Mastichashop της Μedittera.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα τοπικά σνακ και τον καφές τους με θαυμάσια θέα  τόσο προς τον κάμπο του Πυργιού, όσο και προς τη θάλασσα. Το σύνολο των κτιρίων ολοκληρώνεται με το διοικητικό τμήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου