Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Νομοσχέδιο για όλα τα εγκλήματα στο διαδίκτυο

Νομοσχέδιο για όλα τα εγκλήματα στο διαδίκτυοΠέπλο προστασίας για τα εγκλήματα που τελούνται στον Κυβερνοχώρο θέτει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Συγκεκριμένο με το επίμαχο σχέδιο νόμου κυρώνεται η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το πρόσθετο πρωτόκολλο της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και...
ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, καθώς και μεταφέρεται στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης - πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η καταπολέμηση εγκλημάτων που τελούνται στον κυβερνοχώρο ( όπως παιδική πορνογραφία, ρατσισμός, γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ.) για τα οποία μάλιστα προβλέπεται άρση του απορρήτου (οταν πρόκειται για κακουργήματα) αλλά και υψηλά διοικητικά πρόστιμα (μέχρι 3.000.000 ευρώ!) σε περίπτωση που προκύπτουν ευθύνες νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λάβει τα νομοθετικά και άλλα μέτρα στο εσωτερικό του δίκαιο που είναι αναγκαία για να ποινικοποιηθούν τα αδικήματα, μεταξύ άλλων, της υποκλοπής δια τεχνικών μέσων δεδομένων υπολογιστή (περιλαμβανομένων και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών υπολογιστή).

Επίσης, λαμβάνονται ποινικά μέτρα για όσους παράγουν, πωλούν, προμηθεύουν, εισάγουν, διανέμουν και διαθέτουν συσκευή υπολογιστή που έχει πρόγραμμα, με σκοπό τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος.

Παράλληλα,σύμφωνα με τη σύμβαση καθέ κράτος μέλος λαμβάνει μέτρα για να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), των συγγενικών δικαιωμάτων, κ.λπ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου λαμβάνονται ποινικά μέτρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπράττονται από πρόθεση μέσω ενός συστήματος υπολογιστή αδικήματα που έχουν σχέση με τη διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη σύμβαση λαμβάνονται τα νομοθετικά μέτρα που είναι αναγκαία, ώστε να προστατεύονται πρόσωπα που ανήκουν σε μία ομάδα η οποία διακρίνεται βάσει φυλής, χρώματος, καταγωγής, εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης και θρησκείας, καθώς και μέτρα κατά προσώπων που διαθέτουν μέσω υπολογιστή ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό ή υλικό που αρνείται, υποβαθμίζει, εγκρίνει ή δικαιολογεί πράξεις που συνιστούν γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου