Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κόβουν αφορολόγητο, μειώνουν συντάξεις – Σοκ από τη διαπραγμάτευση

Κόβουν αφορολόγητο, μειώνουν συντάξεις – Σοκ από τη διαπραγμάτευση- Πάνω από 300 ευρώ φόρο θα πληρώσουν οι Έλληνες με τη μείωση του αφορολόγητου
- Επιπλέον φόροι με νέες κλίμακες για εισοδήματα από 22.000 και πάνω
- Μείωση 60 ευρώ στην εθνική σύνταξη και αύξηση του ορίου για πέντε χρόνια
- Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – δανειστών για τις επικουρικές με σενάρια για 35% μειώσεις


Σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα φαίνεται ότι υπάρχει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που κρατούν και το...
μαχαίρι και τα δάνεια προς την Ελλάδα να απαιτούν περικοπές παντού και να ζητούν μειώσεις τόσο στις συντάξεις, όσο όμως και στο πραγματικό εισόδημα του Έλληνα με αυξήσεις φόρων σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις οι δανειστές απαιτούν η εθνική σύνταξη να μειωθεί στα 320 ευρώ από τα 384 σήμερα, αλλά και να αποδίδεται μόνο σε όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης. Από εκεί και κάτω, για όσους έχουν δηλαδή μόνο 15 έτη εξετάζεται τα ποσά να είναι από 288 και να αυξάνονται ανά έτος ως τα 20.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν να αλλάξουν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη με συντελεστές από 0,7% αντί 0,8% που είναι σήμερα και να κλιμακώνεται ως 2,2% στα 40% έτη, αντί του 2% που είναι σήμερα.

Τεράστια είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές στις επικουρικές συντάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για μεγάλες περικοπές που θα αγγίξουν και το 35% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 8%.

Στη φορολογία μόνο δυσάρεστα μπορεί να είναι τα νέα και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Μια πιθανή, όπως διαφαίνεται μείωση κατά 200 ως 300 ευρώ του αφορολόγητου από τα 9.550 ευρώ σήμερα θα φέρει ετήσια αύξηση του φόρου κατά 340 ευρώ για όλους. Η νέα κλίμακα που εξετάζεται να μπει στα 22.000 ευρώ το χρόνο (μεικτά) και που θα είναι στο 32% αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα μεσαία εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου