Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Νεκροί οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου – Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό

- Άγνωστα τα αίτια της πτώσης, το πλήρωμα δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού
- Το ελικόπτερο συμμετείχε σε άσκηση και είχε απονηωθεί από φρεγάτα
- Κατέπεσε στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου
- Στις 09:30 η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας


Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν...
νεκροί οι δύο πιλότοι και ο μηχανικός του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη νήσο Κίναρο δυτικά της Λέρου τα ξημερώματα στις 2:45 π.μ.



Πρόκειται για το ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" με τριμελές πλήρωμα προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης "ΑΣΤΡΑΠΗ" που διεξάγεται στην περιοχή. Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό. Είναι παρόμοιο αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.

Ελικόπτερο ΑΒ212 πανομοιότυπο με αυτό που κατέπεσε τα ξημερώματα

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Ερωτήματα δημιουργεί το γεγονός ότι οι χειριστές δεν μπόρεσαν καν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού του ελικοπτέρου. Το γεγονός ότι πετούσε σε χαμηλό ύψος ίσως δεν έδωσε τους τα περιθώρια. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια.
Ο χάρτης της περιοχής όπου κατέπεσε το ελικόπτερο που μετείχε στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν στη στεριά, γεγονός που ίσως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χειριστές είτε προσπάθησαν να το προσγειώσουν χωρίς επιτυχία λόγω μηχανικής βλάβης, είτε λόγω του χαμηλού ύψους της πτήσης που διενεργούσαν έχασαν τον έλεγχο και προσέκρουσαν στη νησίδα.



Η ανακοίνωση για την πτώση του Ελικοπτέρου:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απογηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτό είναι το σημείο των ερευνών

Πτώση ελικοπτέρου: Αυτό είναι το σημείο των ερευνών

Στο πιο απόκρημνο σημείο του νησιού έπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα.

Πρόκειται για το βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου μεταξύ Λέρου και Αμοργού. Το AB212 με αριθμό 28 του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε σε ύψος περίπου 130 μέτρων όταν κατέπεσε σε μια περιοχή όπου το νησί φτάνει σε υψόμετρο τα 200 μέτρα.



Η περιοχή είναι βραχώδης και εξαιρετικά δύσβατη. Για τον λόγο αυτό έφτασαν επί τόπου άνδρες της ΕΜΑΚ ειδικά εκπαιδευμένοι σε ανάλογα εδάφη.

Αυτοί είναι οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου που έπεσε

Αυτοί είναι οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου που έπεσε

Εκτελούσαν άσκηση, όπως είχαν διαταχθεί πετούσαν χαμηλά αναζητώντας εχθρικά σκάφη. Έπεσαν με το ελικόπτερο την ώρα του καθήκοντος.

Χειριστές του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στις 2:45 π.μ.στη νήσο Κίναρο ήταν οι ανθυποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) 37 ετών, Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης) 34 ετών, ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος 36 ετών.

Το ελικόπτερο τύπου AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς".

Οι τρεις χειριστές δεν πρόλαβαν καν να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού του ελικοπτέρου.
Και οι τρεις παντρεμένοι. Ο Πανανάς και ο Ευαγγέλου είχαν παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα του πρώτου είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί του. Ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου Αναστάσιος Τουλίτσης ήταν πολύ έμπειρος χειριστής με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του.

Ο Αναστάσιος Τουλίτσης - Φωτογραφία FacebookΟ Κωνσταντίνος Πανανάς - Φωτογραφία Facebook
 
Κλαίει η Λέρος
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού.

Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο-χειριστή ραντάρ, 36 χρονών. Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. Σημειώνεται ότι η νησίδα Κίναρος όπου συνεντρίβη το ελικόπτερο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Λέρου.

Θρήνος και στο Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της συζύγου του Κώστα Πανανά, ο θρήνος είναι ανείπωτος. Η σύζυγος του Κώστα Πανανά είναι έγκυος και είχε μεταβεί εκεί προκειμένου να είναι με την μητέρα της. Συγγενείς και φίλοι έχουν σπεύσει από το πρωί προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου