Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Δημόσιο: Συντάξεις δυο ταχυτήτων – Ποιοι θα δουλεύουν μέχρι τα 67

Δημόσιο: Συντάξεις δυο ταχυτήτων – Ποιοι θα δουλεύουν μέχρι τα 67Ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης φέρνει τροπολογία που προβλέπει πως οι μόνιμοι υπάλληλοι μπορούν να μένουν στην υπηρεσία τους μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι όμως έχουν και δεύτερο ταμείο ασφάλισης, θα συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 62 τους.

Μέχρι σήμερα, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονταν υποχρεωτικά όταν...
συμπλήρωναν τα 60ο έτος και είχαν 35 χρόνια αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας. Με την τροπολογία της κυβέρνησης, οι υπάλληλοι που δεν συνταξιοδοτούνται με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, θα απολύονται υποχρεωτικά στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον συμπληρώνουν και 40 χρόνια εργασίας. Διαφορετικά θα μένουν μέχρι να τα συμπληρώσουν αλλά όχι πέραν του 67ου έτους, όταν και θα απολύονται αυτοδίκαια αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Πρόκειται για τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης, που συζητείται στη Βουλή μετά τις ενστάσεις που είχε προβάλει η τρόικα.

Η αρχική διάταξη έλεγε ότι η αυτοδίκαιη απόλυση των υπαλλήλων γίνεται στα 60 με 35 έτη αλλά οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να παραμείνουν και πέραν του 60ού έτους για όσο διάστημα ήθελαν. Η επιλογή αυτή εξυπηρετούσε όσους ήθελαν να μείνουν για ένα, δύο χρόνια ακόμη καθώς λόγω θέσης και επιδομάτων οι αμοιβές τους θα ήταν μεγαλύτερες από τη σύνταξη.

Η τρόικα είχε να καταργηθεί τελείως η απόλυση στα 60 και όσοι μένουν να απολύονται υποχρεωτικά στα 67, εκτός και αν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τα όρια ηλικίας που ισχύουν από το νόμο.
Η τροπολογία προβλέπει ότι:

- Ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.

- Η παράγραφος 2 του άρθρου 155 του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ.: που προέβλεπε την απόλυση στα 60 με 35 έτη) καταργείται.

Με το νέο καθεστώς οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μπορούν να μείνουν ως και 7 χρόνια πριν απολυθούν από το Δημόσιο (στα 67 αντί 60). Θα μπορούν να παραιτηθούν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα κατά περίπτωση όρια ηλικίας που ισχύουν κάθε φορά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου