Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Καστελόριζο: Κάνουν... πάρτι οι διακινητές – Παίρνουν 2.500€ από κάθε πρόσφυγα

Καστελόριζο: Κάνουν... πάρτι οι διακινητές – Παίρνουν 2.500€ από κάθε πρόσφυγαΔιπλάσιος αριθμός μεταναστών – προσφύγων  από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται τις τελευταίες ημέρες στο Καστελόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές, που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Και το βρήκαν γιατί, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι, είναι ελάχιστος ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Κάτοικοι του νησιού, μιλώντας στη Ροδιακή δήλωσαν ότι...
ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν χθες το πρωί στο Καστελλόριζο ξεπερνούσε τους 740 συνολικά όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή! Ανάμεσα στους προσφύγους, στους οποίους έχει παραχωρηθεί χώρος φιλοξενείας από το δήμο, είναι 300 γυναίκες και παιδιά.


Φωτογραφία: Εφημερίδα Ροδιακή

Και ενώ λιμενικό και αστυνομία δεν μπορούν να κάνουν και πολλά αφού οι δυνάμεις τους στο νησί είναι ελάχιστες,τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων που δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία παίζουν τα... ρέστα τους, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι διακινητές, με την ανοχή των τουρκικών αρχών, πλουτίζουν από το δράμα των προσφύγων, καθώς τους ζητούν 2.500€ κατ' άτομο για να τους περάσουν στο ελληνικό νησί! Και όλα αυτά ενώ στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες, που περιμένουν τη σειρά τους να περάσουν στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα, σύμφωνα με τη Ροδιακή και λίστα αναμονής!

Κόντρα Δρίτσα – Κικίλια στη Βουλή
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα στο Καστελόριζο στη Βουλή, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας με τον βουλευτής της ΝΔ Βασίλη Κυκίλια.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του παράλληλου προγράμματος στην Ολομέλεια, σήκωσε τους τόνους επικρίνοντας τους χειρισμούς στο ακριτικό νησί λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για την ασφάλεια της χώρας. "Έχετε μόνον τέσσερις Λιμενικούς στο Καστελόριζο και ο προσφυγικός πληθυσμός είναι υπερδιπλάσιος από τους μόνιμους κατοίκους", είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, αντέδρασε και αφού αποδέχθηκε ότι πράγματι «τις τελευταίες 2-3 ημέρες υπάρχει μια σχετική κινητικότητα στο Καστελίζο, σε σχέση με την ροή της προηγούμενης περιόδου» αντέτεινε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε άμεσα «ρεφλέξ» για να αντιμετωπίσει την υπερσυγκέντρωση μεταναστών στο ακριτικό νησί»

Φωτογραφία: Εφημερίδα Ροδιακή

Δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην έχουμε ειδική φροντίδα για τις ευαίσθητες περιοχές» είπε και «συνεργαζόμαστε για αυτό στενά με τα υπουργείο Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη». Μάλιστα ανέφερε ότι « χθες πλοίο μετέφερε πάνω από 400 ταυτοποιημένα άτομα από το νησί» ενώ «ένα άλλο νεότευκτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΠΝ έχει καταφτάσει από τα ξημερώματα στο νησί ενώ φτάνει και ένα ακόμη για να μεταφέρει άλλα 200 με 300 άτομα» και ο υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «οι φύλακες έχουν γνώση… Πολιτικά και υπηρεσιακά δρούμε άμεσα…» ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και την Αντιπολίτευση ότι καλλιεργούν « κλίμα κινδύνου που δεν ταιριάζει…»

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου