Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Η φάτνη του Χριστού φέτος για τον Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο ήταν στην Πισπιλούντα

27102015_chiou (1)Στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Πισπιλούντα, που «δεν έχει ψάλτη, ούτε παπά» τέλεσε τη Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Ο Μητροπολίτης του ακριτικού νησιού της Χίου, διάλεξε για φέτος τα Χριστούγεννα, μια μικρή εκκλησία σ' ένα από τα δυστυχώς ξεχασμένα χωριά της Αμανής, στη Βορειοδυτική Χίο, την Πισπιλούντα, είναι το πρώτο χωριό, που συναντάμε ξεκινώντας από τη Βολισσό για το γύρω της Αμανής.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χωριού είναι ότι σ' αυτό..
διαμένει τους χειμερινούς μήνες μόνο ένας κάτοικος, συγκεκριμένα μια κυρία.  

«Η δική μας φάτνη, στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός, ήταν φέτος στην Πισπιλούντα. Εδώ, μακριά από τα φώτα των προβολέων, μπορεί να νιώσει κανείς καλύτερα το μήνυμα της ενανθρώπισης του Θεού». τόνισε ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος.


Το εκκλησίασμα έζησε Παπαδιαμαντικές σκηνές με το Σεβ. Μητροπολίτη να τελεί τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χωρίς ιερέα και με τη βοήθεια μόνο του διακόνου του και δύο ιεροψαλτών από την πόλη της Χίου.

Το 1955 οι Πισπιλουντιανοί είδαν, με πόνο στην καρδιά, την εκκλησία τους να κατεδαφίζεται, μετά τις ανεπανόρθωτες ζημιές που υπέστη από το σεισμό του 1949.

Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στη Πισπιλούντα Χίου
Το 2015, μετά από 60 χρόνια, είχαν την τύχη να ζήσουν στον καινούργιο τους Ναό τη μοναδική στην ιστορία του χωριού τους Αρχιερατική Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία.

Μαθητές και Μαθήτριες από το Σχολείο της Βολισσού με τον Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο στην Πισπιλούντα ανήμερα τα Χριστούγεννα Από αριστερά: Μαρκέλλα Μαυρού, Χαρά Βατράνη, Μάρκος Λεργιός, Κώστας Κούρτης, Όλγα και Κατερίνα Νίκος Κούρτης, Αρτίκα Σαμπανάι, Ράνια Κοκκινάκη, Νίκος Μαύρος, Παρασκευή Μαλλά και ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Παραδείσης
Μετά την απόλυση και αφού ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στο εκκλησίασμα και όλο το ποίμνιό του της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών τις εορταστικές χριστουγεννιάτικες ευχές του διένειμε στους μαθητές του Σχολείων της Βολισσού τα καθιερωμένα χρηματικά βοηθήματα που διαθέτει 3 φορές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εορτή Αγίας Μαρκέλλας) το Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας Βολισσού, του οποίου είναι πρόεδρος.

Χαρακτηρίζοντας τους μαθητές ως «το μέλλον της Αμανής» σημείωσε ότι τα χρηματικά βοηθήματα χορηγούνται σε όλους, χωρίς να γίνεται διάκριση αν κάποιος είναι «πλούσιος ή φτωχός, καλός μαθητής ή λιγότερο καλός, Χριστιανός ή μη, Ελληνόπουλο ή όχι».
Ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος στη Πισπιλούντα τα Χριστούγεννα με μαθητές του σχολείου της Βολισσού. Από αριστερά: Νίκος Κούρτης Νίκος Μαύρος, Αρτίκα Σαμπανάι, Ράνια Κοκκινάκη, Μάρκος Λεργιός, Κώστας Κούρτης και Μαρκέλλα Μαύρου



Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης, προσκάλεσε τους μαθητές να καθίσουν μαζί του σε διπλανή αίθουσα που είχε ετοιμαστεί κέρασμα και συζήτησε για το μέλλον τους, ρωτώντας όλα τα παιδιά με τι θέλουν να ασχοληθούν όταν τελειώσουν το σχολείο.

Τους συμβούλεψε να υλοποιούν αυτά που θέλουν να κάνουν και να μη μένουν μόνο στα λόγια, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα που προέκυψε το καλοκαίρι στη Βολισσό με την έλλειψη του γιατρού.

Στο συγκεκριμένο θέμα άρχισαν οι τοπικοί παράγοντες να στέλνουν επιστολές και να ζητάνε βοήθεια, ενώ εκείνος, ως Μητροπολίτης, ανακοίνωσε και κάλυψε τα έξοδα, ώστε να υπάρχει γιατρός σε εφημερία όλο το 24ώρο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρος +Χριστόδουλος
Γενικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, ήταν πάρα πολύ φιλικός με τα παιδιά και όλους όσους παρευρέθηκαν στη Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργία μιλώντας με χιούμορ, που θύμισε το βίο και τις πράξεις του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου +Χριστόδουλου.

Η πρώην βουλευτής Χίου Μαρία Σταυρινούδη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος επεσήμανε ότι από τα επίσημα πρόσωπα μόνο ένα έδωσε το παρόν και συγκεκριμένα, η πρώην βουλευτής Χίου Μαρία Σταυρινούδη, για να τονίσει η τελευταία ότι δεν ήρθα με κάποια επίσημη ιδιότητα, αλλά παρέστη ως θρησκευόμενο άτομο και φίλη με τους ανθρώπους που διαμένουν στα χωριά της απομονωμένη Αμανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου