Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο σύστημα για τον υπολογισμό φόρων για τα ακίνητα

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει εντός του 2016 να προχωρήσει στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και να καθιερώσει ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Το σύστημα αυτό θα βασίζεται στις πραγματικές εμπορικές τιμές.

Με βάση το νέο αυτό σύστημα θα υπολογίζονται τόσοι οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων όσο και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει εντός του επομένου έτους τον ΕΝΦΙΑ. Το νέο σύστημα που....
θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα.

Ωστόσο μέχρι να εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών να εφαρμόσει νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ώστε το Δημόσιο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Βέβαια η μείωση που θα γίνει στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων μέσω της αντικατάστασής τους από τις πραγματικές τιμές της αγοράς δεν θα σημάνει και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων όλων των ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό γιατί παραμένει και για το 2016 ο μνημονιακός στόχος που προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Διαφορετική δομή

Ο στόχος μπορεί να μην αλλάζει αλλά αυτό που θα αλλάξει σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είναι ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το επόμενο έτος.

Ο νέος φόρος θα έχει τελείως διαφορετική δομή από τον ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται θα είναι σημαντικά αυξημένοι για τα ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας, αφού η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία χαμηλής αξίας στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας «μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των φορολογητέων αξιών στα επίπεδα των πραγματικών εμπορικών τιμών των ακινήτων και οι τελικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας να είναι σημαντικά αυξημένες, ώστε να δημιουργηθούν τα περιθώρια για ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων χαμηλής και μεσαίας αξίας. Κι αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να θεσπίσουν ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 20.000 ? 50.000 ευρώ.

Παρόμοια λογική θα διέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τις αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές των φόρων στις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, οι οποίες θα αποφασιστούν αναπόφευκτα από το υπουργείο Οικονομικών για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από τις μεγάλες μειώσεις στις φορολογητέες αξίες.

Σε γενικές γραμμές, η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αναμένεται να επιφέρει:

Μείωση 30% κατά μέσο όρο που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν και το 50% (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.).
Αύξηση των τιμών 20%-30% στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Πρόκειται κυρίως για περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Αυτόματη προσαρμογή

Οι αυξομειώσεις στις τιμές θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:

Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.

Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογε μα την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι.

Αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Αρχίζουν οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Η εφορία μέσα σε επτά ημέρες θα «σηκώνει» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο. Η αρχή γίνεται με όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ και σε επόμενη φάση το μέτρο θα επεκταθεί σε φορολογούμενους με μικρότερα ποσά.

Με δεδομένο ότι τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η δέσμευση των καταθέσεων θα γίνεται εντός δύο ημερών από τις τράπεζες και η κατάσχεση θα ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Ι. Μπάκα, ενεργοποιείται το μέτρο των αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την απόφαση η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε τρία στάδια:

1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

2. Οι τράπεζες διασταυρώνουν τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους.

Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται:

α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό, γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.

3. Η ΔΗΛΕΔ δημιουργεί ηλεκτρονική κατάσταση την ίδια μέρα, με τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Τaxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου