Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

gsis - Taxisnet: Τυπώστε με ένα κλικ το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2015

gsis - Taxisnet: Τυπώστε με ένα κλικ το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2015Taxisnet και gsis: Tα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2015 αναρτήθηκαν στο Taxisnet (gsis), όπως αναφέρεται και στο σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Δικαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις ΕΝΦΙΑ.

Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να...
πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γιατί ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε - και όχι σε έξι - δόσεις.

Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα, γίνεται «Σταδιακή ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.) και αποφάσεων χορήγησης έκπτωσης ή μείωσης του φόρου. Διαδικασία σε εξέλιξη. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.)». Η προθεσμία για την πρώτη δόση λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο site gsis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Προκειμένου να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει, αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr), να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Αμέσως μετά να επιλέξουν το το έτος 2015 και στη συνέχεια να επιλέξουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού». Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής, η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Να σημειωθεί ότι στα εκκαθαριστικά έχουν συνυπολογισθεί και οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, όπως για παράδειγμα για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (20% έκπτωση). Καλό είναι πάντως οι υπόχρεοι να ελέγχουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει σωστά η εκκαθάριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου