Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα κυβέρνηση: Όλοι οι νέοι υπουργοί - Η ακτινογραφία της κυβέρνησης και το άγριο παρασκήνιο

Νέα κυβέρνηση: Όλοι οι νέοι υπουργοί - Η ακτινογραφία της κυβέρνησης και το άγριο παρασκήνιο- Η νέα κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο από 46 πρόσωπα συνολικά
- Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Τετάρτη στις 10:30 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
- Όλο το επιτελείο και η στενή ομάδα του πρωθυπουργού στο Μαξίμου παραμένει χωρίς καμία μεταβολή
- Δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, Τζάκρη και Μπόλαρης αναλαμβάνουν υπουργεία
- Αίσθηση από την τοποθέτηση του Θεοδόση Πελεγρίνη στο υπουργείο Παιδείας
- Εκτός κυβέρνησης η Τασία Χριστοδουλοπούλου και σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας


Με ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα των 46 προσώπων, ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσε τη νέα του κυβέρνηση που θα κληθεί να λάβει...
οδυνηρές αποφάσεις με ένα τρίτο Μνημόνιο να απαιτεί πλέον εφαρμογή.

Από τα πλέον αξιοσημείωτα είναι πως όλη η στενή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή το Μαξίμου παραμένει ίδιο, χωρίς την παραμικρή αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Κοντά στον πρωθυπουργό, παραμένουν ο Γιάννης Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς στο υπουργείο Επικρατείας, ο πολιτικός 'πατέρας" του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει πως εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν ο κ. Νικολούδης και ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να μην επιθυμεί να έχει θέση στη νέα κυβέρνηση.

Από τα υπουργεία που υπήρξαν ριζικές αλλαγές και τα οποία είχαν συγκεντρώσει τα βέλη όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και εσωτερικά ήταν το Παιδείας, το υπουργείο Υγείας, αλλά και το Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την θέση του Αριστείδη Μπαλτά ως υπουργός Παιδείας, πήρε ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που θεωρείται άνθρωπος του Μαξίμου, όπως φάνηκε και από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Ομοίως και στην Υγεία, ο κ. Κουρουμπλής φεύγει παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα ήθελε να παραμείνει.

Καμία θέση στο κυβερνητικό σχήμα για την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τη θέση της οποίας λαμβάνει ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο οποίος είχε λάβει θετικά σχόλια στο προσφυγικό πρόβλημα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε το πρόσωπο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ήταν κυριολεκτικά κόκκινο πανί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αίσθηση πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του Θεόδωρου Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς ο ίδιος επιμένει ακόμα να τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στον κυβερνητικό βηματισμό.

Από τα αξιοσημείωτα του ανασχηματισμού είναι η είσοδος του πρώην Πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη ως υφυπουργός Παιδείας.

Η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι στα ίδια επίπεδα όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση με την είσοδο του Δημήτρη Καμμένου στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να είναι από τα καινούρια. Βέβαια το γεγονός πως η νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα δείχνει πως υπήρξαν πολλές καραμπόλες και πολλές εμπλοκές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας "έριξε πόρτα" στην πιθανή υπουργοποίηση του Νίκου Νικολόπουλου, ενώ έξαλλη φέρεται να είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία πάλι μένει εκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου