Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Συντάξεις: Όλοι στο ΙΚΑ και κατάργηση της επικουρικής – Πως θα υπολογίζονται τα ποσά

Συντάξεις: Όλοι στο ΙΚΑ και κατάργηση της επικουρικής – Πως θα υπολογίζονται τα ποσά- Αλλαγές – εξπρές μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στο Ασφαλιστικό
- Αλλάζουν όλα στις συντάξεις με ενοποίηση κύριας και επικουρικής
- Νέος υπολογισμός των χρημάτων με 380 ως 400 ευρώ εγγυημένα από το κράτος
- Πως θα υπολογίζεται το τελικό ποσό της σύνταξης


Όσο ο καιρός περνάει το νέο ασφαλιστικό αποκρυσταλλώνεται. Τα νέα δεν είναι καλά σε κανένα επίπεδο. Δεν είναι μονάχα τα όρια ηλικίας που πάνε στα 67 έτη για την κύρια σύνταξη, αλλά και ο υπολογισμός των ποσών.

Με βάση τις νεώτερες πληροφορίες το ζήτημα...
του ασφαλιστικού μπαίνει πρώτο στην ατζέντα αμέσως μετά τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο. Αλλαγή που θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.

Οι δανειστές πιέζουν πάνω στο παλιό σενάριο για την ενοποίηση επικουρική και κύριας σύνταξης. Το σενάριο αυτό προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική.

Παράλληλα το νέο σχέδιο προβλέπει ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ ως το 2017.

Παράλληλα το κράτος δεν θα εγγυάται παρά ένα μίνιμουμ ποσό στη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση της καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την άυξηση των εισφορών υπέρ υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου