Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Αξιωματούχος στο Bloomberg: Δεν θα γίνει κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις – "Τέλος στα capital controls με ανακεφαλαιοποίηση"

Αξιωματούχος στο Bloomberg: Δεν θα γίνει κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις – `Τέλος στα capital controls με ανακεφαλαιοποίηση`Οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες δεν θα υποστούν "κούρεμα", διαβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε πως τα τεστ αντοχής για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι...
να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με χρήματα εκτός τραπεζών (bail-out), δηλαδή με βάση το παράδειγμα του 2012, όταν είχε χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα δάνεια προήλθαν από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2016, με την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας (BBRD) για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, υπάρχει δυνατότητα εκκαθάρισης ενός ιδρύματος με bail-in και υποχρεωτική συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν βάρη ισοδύναμα με το 8% των εκκρεμοτήτων του ιδρύματος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την καταθετική τους βάση αφότου άρχισαν και πάλι να λειτουργούν στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων.



Τέλος στα capital controls με ανακεφαλαιοποίηση

Πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρωθεί εντός του 2015 βλέπει κεντρικός τραπεζίτης που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι πιστωτές της Ελλάδας συμμερίζονται την άποψη ότι οι καταθέτες θα πρέπει να διασωθούν και ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί εισφορά επί των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα Asset Quality Review των τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει και τα τεστ αντοχής θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Όπως είπε, οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης προσδιορίζονται την τρέχουσα περίοδο, αλλά κατά τον ίδιο οι υφιστάμενοι μέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων.

«Αν δεν συμμετέχουν ιδιώτες μέτοχοι, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου