Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Επικίνδυνη η εντυπωσιακή Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη - Τι αναφέρει γεωλόγος


Ενδεχόμενη νέα κατάπτωση από το πρανές, που κρίνεται πολύ πιθανή, θα θέσει...

σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνη ολόκληρη η ζώνη της Κόκκινης Παραλίας” επισημαίνει το πόρισμα της αυτοψίας που πραγματοποίησε εξειδικευμένη γεωλόγος της Ομάδας Έκτακτης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ στην περιοχή.

Η Ομάδα Έκτακτης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ ενεργοποιήθηκε μετά το από 26/6/2015 σχετικό αίτημα του Δήμου Θήρας, με το οποίο ζητήθηκε η άμεση επίσκεψη εξειδικευμένου γεωλόγου, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο, να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα του πρανούς και να συνταχθεί σχετική πρόταση μέτρων αντιμετώπισης, αναφέρει το ​atlantis-santorini.net. Στο αίτημα επισημαίνεται ότι...
παρά την απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία λόγω επανειλημμένων κατολισθήσεων, οι επισκέπτες της εξακολουθούν να είναι πολυπληθείς. Αφορμή για την αποστολή του αιτήματος του Δήμου ήταν η κατάπτωση βραχομάζας, στις 18/6/2015, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δύο λουομένων.

“Σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της λεπτομερούς γεωτεχνικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2014) από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, φαίνεται ότι δεν είναι πρακτικά δυνατή η λήψη αποτελεσματικών προστατευτικών μέτρων στα πρανή της Κόκκινης Παραλίας, χωρίς να αλλοιωθεί αισθητά το τοπίο και να επηρεαστεί και η ίδια η φύση της παραλίας. Από τη σύντομη τεχνικογεωλογική εξέταση της περιοχής, καταλήγουμε στην ίδια εκτίμηση. Έτσι, με δεδομένο ότι το ίδιο το φυσικό τοπίο της Κόκκινης Παραλίας είναι ο κύριος πόλος έλξης των τουριστών, θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί, χωρίς παρεμβάσεις που θα άλλαζαν τη φυσιογνωμία του” αναφέρει το πόρισμα της αυτοψίας.

Στο πόρισμα της αυτοψίας τονίζεται επίσης ότι “η εκδήλωση μιας κατάπτωσης είναι ακαριαία και μη προβλέψιμη χρονικά” και ότι “επιβάλλεται συνεπώς η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στη συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη“.

Το σχετικό έγγραφο του ΙΓΜΕ με τίτλο “Τεχνικογεωλογική Εξέταση Καταπτώσεων Βράχων στην Περιοχή της Κόκκινης Παραλίας Ν. Θήρας” απευθύνεται στο Δήμο Θήρας ενώ έχει αποσταλεί επίσης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και στα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου