Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν νοικιάζουμε ένα αυτοκίνητο

Βρήκαμε τα λεφτά για τις διακοπές, κλείσαμε δωμάτια, εισιτήρια για το πλοίο και φθάσαμε επιτέλους στο νησί. 

Ήρθε η στιγμή να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας. Όσο απλό ακούγεται άλλο τόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει αν δεν προσέξουμε. Το NewsAuto.gr σας συμβουλεύει πριν μπείτε στο μαγαζί με την πινακίδα «Rent a Car».

Συνήθως η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι...
μία διαδικασία που δεν μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Όμως υπάρχουν πολλές άγνωστες και επικίνδυνες λεπτομέρειες: θα οδηγήσουμε ένα αυτοκίνητο που δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται, σε άγνωστο οδικό δίκτυο, με τους υπόλοιπους χρήστες να είναι π.χ. μεθυσμένοι, άπειροι οδηγοί ή να μην μιλούν καν ελληνικά.

Τι ισχύει σε περίπτωση που εμπλακούμε – οδηγώντας ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο – σε ατύχημα (έστω με ελαφρές υλικές ζημιές) με ένα άλλο όχημα, που μπορεί και εκείνο να είναι από εταιρεία ενοικίασης;

Απευθυνθήκαμε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία μας είπε τι να προσέξουμε όσον αφορά την ασφάλιση – και όχι μόνο – των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

«Η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς ασφάλισης των οχημάτων είναι το ΠΔ 237/1986 “Κωδικοποίηση διατάξεων του Ν. 489/1976 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331) Περί Υποχρεωτικής Ασφάλισης της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης” (ΦΕΚ Α΄110), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όλα τα οχήματα είναι υποχρεωτικό να έχουν ασφάλιση έναντι τρίτων για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες.

Κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου οι εταιρείες ενοικίασης παρέχουν προαιρετικά διάφορες καλύψεις, όπως είναι η κάλυψη πιθανής ζημιάς, ατυχήματος, κλοπής κτλ. με επιβάρυνση που γνωστοποιείται στον καταναλωτή σε κάθε περίπτωση.

Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν ενημέρωση από την εταιρεία, τόσο για τις υποχρεωτικές καλύψεις που περιλαμβάνονται στην τιμή προσφοράς, όσο και για τις extra καλύψεις, ώστε κατά τη σύναψη του συμβολαίου ενοικίασης, οι όροι του οποίου θα πρέπει να μελετώνται ενδελεχώς, η επιλογή τους να είναι πλήρως συνειδητή.

Άλλα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να συγκρίνει ο καταναλωτής είναι η πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες στα καύσιμα (γέμισμα ρεζερβουάρ), στην ακύρωση ή την τροποποίηση της κράτησης (δωρεάν ή όχι), στην πολιτική χιλιομέτρων (απεριόριστα ή όχι). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται προσεκτικό διάβασμα των όρων ενοικίασης (rental conditions), όπως εμφανίζονται στο Internet».

Πριν σας ευχηθούμε καλές διακοπές θα πρέπει να σας θυμίσουμε ορισμένους κανόνες όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο την καλοκαιρινή περίοδο: φοράμε κατάλληλα ρούχα και υποδήματα (όχι μαγιό και… παντόφλες), δεν βγάζουμε χέρια, πόδια ή κεφάλι έξω από το παράθυρο, τηρούμε πάντα τα όρια ταχύτητας και ποτέ – μα ποτέ – δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Καλές διακοπές σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου