Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ποιες ειναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες

Ποιες ειναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτεςΚατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες μαγικές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια κιλών και θαύματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην αρχή εμφανίσθηκαν οι δάιτες χωρίς λιπαρά στη συνέχεια οι δίαιτες που επέτρεπαν μόνο την κατανάλωση πρωτεΐνης και στη συνέχεια οι χορτοφαγικές αλλά και πολλές άλλες ακόμη.

Μελέτη στο New England Journal of Medicine τεκμηρίωσε ότι...
μετά από δύο χρόνια, τα παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν χάσει μόλις εφτά κιλά κατά μέσο όρο.

Αντίθετα όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση των υγιών λιπαρών , των φρούτων, και των λαχανικών, έχασαν περίπου δέκα κιλά.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Η γνωστή σε όλους δίαιτα Atkins περιορίζει τους υδατάνθρακες, δίνοντας έμφαση σε πρωτεΐνες και λίπη.
Ένα τυπικό μενού μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη σαλάτα με κοτόπουλο ή μπριζόλα.
Η θεωρία πίσω από χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτες είναι ότι η μείωση των υδατανθράκων οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αναγκάζει το σώμα να καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Πάντως πολλοί άνθρωποι θα χάσουν βάρος ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα λόγω της απώλειας υγρών.
Επίσης, δεδομένου ότι τρώτε ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης θα αισθάνεστε χορτάτοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως πολύ συχνά οι δίαιτες αυτές αναγκάζουν το σώμα σας να καίει το δικό του λίπος για ενέργεια με συνέπεια (κέτωση), να εμφανίζεται συμπτώματα όπως αδυναμία, ναυτία, αφυδάτωση, ζάλη και ευερεθιστότητα.

Μεσογειακή

Για περισσότερα από 60 χρόνια, η έρευνα έχει επανειλημμένως τεκμηριώσει ότι η μεσογειακή δίαιτα έχει την ιδιότητα να μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια μακροχρόνια μελέτη που ακολούθησε υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70-90 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής , συνδέεται με πάνω από 50 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από όλες τις αιτίες.

Χορτοφαγική

Μια χορτοφαγική δίαιτα περιορίζει τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης και βασίζεται σε προϊόντα, δημητριακά, φασόλια, καρύδια, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, καρκίνου, αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου