Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αυθαίρετα: Συνταγματικός ο νόμος – Ανάσα για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Αυθαίρετα: Συνταγματικός ο νόμος – Ανάσα για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτεςΗ ολομέλεια του Συμβουλίου επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Η απόφαση αυτή δίνει τεράστια ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μάλιστα υπολογίζονται πάνω από 1 εκατομμύριο. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάποια παρανομία στο σπίτι τους, είτε μία σοφίτα είτε ημιυπαίθριους χώρους και τα είχαν νομιμοποιήσει, δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν.

Κι αυτό γιατί οι νόμοι νομιμοποίησης είτε του κ. Παπακωνσταντίνου είτε της κα Μπιρμπίλη είχαν...
κριθεί αντισυνταγματικοί. Έτσι πολλοί είχαν πληρώσει και αποπληρώσει το πρόστιμο για το αυθαίρετό τους, αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην πώλησή του.

Με αυτή την απόφαση όμως που ο τελευταίος νόμος των αυθαιρέτων κρίθηκε συνταγματικός, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετες στις Συνταγματικές διατάξεις: 1) για τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), 2) το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και 3) την υποχρέωση συμμόρφωση της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 του Συντάγματος), η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Να επισημανθεί ότι, εν τω μεταξύ, η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν απέρριψαν ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι ο επίμαχος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου