Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΣτΕ: Πράσινο φως στην εκμετάλλευση των μαρίνων υπό προϋποθέσεις

ΣτΕ: Πράσινο φως στην εκμετάλλευση των μαρίνων υπό προϋποθέσειςΗ κυριότητα παραμένει στο δημόσιο

Πράσινο φως στην μίσθωση, διαχείριση και εκμετάλλευση των μαρίνων σε ιδιώτες υπό αυστηρές προϋποθέσεις άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την απόφαση του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αν και λέει «ναι» στη διαχείριση «με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά τρόπο επικερδή για το κράτος» θέτει κόκκινες γραμμές τονίζοντας ότι η κυριότητα παραμένει στο Δημόσιο και υπογραμμίζοντας ότι...
οι μισθωτές των εκτάσεων αυτών δεν μπορούν να αξιώσουν δικαίωμα κυριότητας ή άλλα «εμπράγματα δικαιώματα».

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 701/2015 απόφαση της επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιείται υπό την βασική προϋπόθεση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και της τήρησης των δημοσίου δικαίου δεσμεύσεων οι οποίες απορρέουν από την νομοθεσία που αφορούν τα κοινόχρηστα πραγμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι το Σύνταγμα δεν επιβάλλει ορισμένη νομική μορφή του δημοσίου φορέα ο οποίος μπορεί να ασκεί την διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων διευκρινίζοντας ότι επίμαχος φορέας μπορεί να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή και Ιδιωτικού Δικαίου, όπως είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (Ε.Τ.Α. Α.Ε.), η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

¨Όπως τονίζουν η διοίκηση και διαχείριση των τουριστικών λιμένων, κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί είτε να ασκείται από τον ίδιο τον δημόσιο φορέα με αυτεπιστασία (από οργανισμούς του που έχουν την νομική μορφή δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), είτε να παραχωρηθεί σε τρίτον έναντι ανταλλάγματος, εφ' όσον στην τελευταία αυτή περίπτωση διασφαλίζεται ο έλεγχος από το κράτος.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελέσουν στις μαρίνες λιμενικά και χερσαία έργα προς βελτίωση των εγκαταστάσεων των τουριστικών λιμένων.

Οι δικαστές επισημαίνουν πως στον παραθαλάσσιο χώρο που είναι εγκατεστημένες οι μαρίνες οι πολίτες υποχρεωτικά θα έχουν πρόσβαση και δεν μπορεί να αποκόπτεται η δυνατότητα τους να επισκέπτονται τις μαρίνες.

Επιπλέον, τονίζουν πως με την ιδιωτικοποίηση των τουριστικών λιμένων δεν παραχωρείται στον μισθωτή τμήμα αιγιαλού «χωρίς να διατηρείται ο κοινόχρηστός χαρακτήρας του».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι ναι μεν από την σύμβαση παραχώρησης των Μαρίνων προβλέπεται η υποχρέωση φύλαξης των χώρων του λιμένα, αλλά το κύριο βάρος της φύλαξης και εποπτείας τους παραμένει στις κρατικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές.

Το ΣτΕ με την απόφαση του απέρριψε προσφυγή που είχαν καταθέσει δέκα κάτοικοι του Πειραιά οι οποίοι στρέφονταν κατά της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέας υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την μίσθωση και εκμετάλλευση της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Ζέας, αλλά και την εκτέλεση των έργων βελτίωσης κατακυρώθηκε στην εταιρεία «Κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής». Η σύμβαση που υπεγράφη είναι διάρκειας 40 ετών με δυνατότητα παράταση για μια πενταετία. Από την εν λόγω κοινοπραξία θα καταβάλλεται μίσθωμα για την εκμετάλλευση της Μαρίνας Ζέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου