Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Το θέμα των αδέσποτων ζώων βάζει στο προσκήνιο ο Δήμος Χίου

Βιβή Ποταμούση
-Διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο ημερίδα με θέμα: "Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα: φροντίδα και υποχρεώσεις"
-Τι απαντήσεις έδωσε στην ιστοσελίδα μας και στον Οδυσσέα Κοκκινάκη για το θέμα η αρμόδια αντιδήμαρχος Βιβή Ποταμούση

Ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα του νησιού μας, με θέμα "Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα: φροντίδα και υποχρεώσεις" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου.

Συνέντευξη στον Οδυσσέα Κοκκινάκη της αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού 
Βιβής Ποταμούση

Στην ημερίδα που διοργανώνει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Βιβή Ποταμούση, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου "Η Άρτεμις" και τα φιλοζωικά σωματεία "Η Κιβωτός του Θοδωρή" και Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, θα μιλήσουν οι κτηνίατροι που υλοποιούν τα προγράμματα παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών από το Δήμο, κ.κ....
Βουγαζιανός, Καρατζάνος, Μάντικας, Μήτσουρα και Παπαβασιλείου.

Τη συζήτηση θα συντονίζει η κ. Φλάμου, ενώ θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων και η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Για το παραπάνω θέμα μιλήσαμε με την κ. Ποταμούση, η οποία μας ανέλυσε τους προβληματισμούς και τους στόχους καθώς και την πολιτική της δημοτικής αρχής, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα στη Χίο.

-Αναλάβατε τη αντιδημαρχία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, πριν από έξι μήνες (το Σεπτέμβριο του 2014). Στον τομέα των αδέσποτων τι παραλάβατε;

"Από την αρχή της θητείας μας, είχα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Φιλοζωικού Βασίλη Αγιαννίδη, ο οποίος με ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Επίσης, με τη βοήθεια των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του Δήμου, μπόρεσα να σχηματίσω σχετικά γρήγορα εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση. Υπήρχε μια σύμβαση για κτηνιατρικές υπηρεσίες η οποία είχε λήξει στις 31 Μαΐου του 2014 και άλλη μια για την περισυλλογή και τη φιλοξενία αδέσποτων σκυλιών της οποίας ο ανάδοχος δεν μπορούσε να μας φέρει εγγυητική επιστολή για να την υλοποιήσουμε.



Χάσαμε έτσι πολύτιμο χρόνο στην αρχή και δεν μπορέσαμε να υποβάλλουμε πρόταση, για ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διαχείρισης, το οποίο είχε λήξει 31 Αυγούστου του 2014, αλλά είχε μια μικρή παράταση".

-Πως σκοπεύεται, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την κακή γενική οικονομική κατάσταση;

"Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία και την έλλειψη κονδυλίων, λόγω της γνωστής οικονομικής συγκυρίας στραφήκαμε στο χώρο των εθελοντών, όπου ομολογουμένως βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση.

Βάζοντας ως στόχο τις καλύτερες υπηρεσίες με το μικρότερο κόστος, οργανώσαμε μια συνέργεια με την Κιβωτό του Θοδωρή, η οποία ανέλαβε την περισυλλογή και τη φιλοξενία των αδέσποτων και τον Φιλοζωικό που ανέλαβε το κομμάτι της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού.

Τα δύο σωματεία επίσης, κάθε Σάββατο, έκαναν ενέργειες προώθησης υιοθεσιών, στην κεντρική πλατεία της Χίου, στο Βουνάκι, όπως όλοι έχουμε δει να συμβαίνει.


Αυτή η συνέργεια όσο θετική και να είναι δε σημαίνει ότι αποποιηθήκαμε τις ευθύνες μας ως Δήμος, αφού αυτήν τη στιγμή, προχωράμε στη σύνταξη φακέλου πρότασης ίδρυσης δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων".

-Έχετε προχωρήσει στον τελικό σχεδιασμό και αν ναι που θα γίνει αυτό το καταφύγιο;

"Σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου. Τη σύνταξη του φακέλου για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού έχει αναλάβει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Γιώργος Γκιουβέτσης, ενώ πολύ σπουδαία είναι και η συμβολή του συμβούλου της ΤΕ Χίου κ. Στέλιου Τριανταφυλλίδη".

-Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος από τη δημιουργία του καταφυγίου;

"Αρχικά, το γεγονός και μόνο ότι το καταφύγιο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα που θ' ανοίξει το επόμενο διάστημα, απαλλάσσει το Δήμο από κοστοβόρες συμβάσεις, μας δίνει τον πραγματικό έλεγχο στη διαχείριση των αδέσποτων, θα γνωρίζουμε δηλαδή, την τύχη του κάθε ζώου που συλλέγουμε, ποιος το υιοθέτησε, ποιας περίθαλψης έτυχε και που κατέληξε και θα μπορούμε έτσι να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία προς όφελος τόσο των δημοτών, όσο και των αδέσποτων ζώων.

Έτσι θα μπορούμε να διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για κτηνιατρικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να γινόμαστε προκλητικοί, αλλά διαχειριζόμενοι με σεβασμό και φειδώ τα χρήματα των Δημοτών.  Να σημειώσω εδώ ότι οι συνεργαζόμενοι κτηνίατροι έχουν ειδικό τιμολόγιο με μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες που μας παρέχουν".

-Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να διοργανώσετε την ημερίδα;

"Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που αναλάβαμε και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους δημότες μας για την πορεία των πραγμάτων σ' αυτόν τον ευαίσθητο και με πολλά προβλήματα τομέα.  Επίσης, θεωρώ, πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι καταφέραμε όλοι μαζί, Δήμος,  Φιλοζωικά Σωματεία και Κυνηγετικός Σύλλογος, να συνεργαστούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας καθώς και να συμπράξουμε για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιοκτησία ενός ζώου. Γιατί τα δεσποζόμενα ζώα είναι αυτά που καταλήγουν αδέσποτα.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω, εκτός από τους κ.κ. Αγιαννίδη και Τριανταφυλλίδη την κ. Πλουμίτσα Σοβαντζή από την Κιβωτό του Θοδωρή, τις κ. Πόπη Φλάμου και Κατιάνα Χούλη από τον Φιλοζωικό και τον κ. Γιάννη Μεννή από τον Κυνηγετικό Σύλλογο για τις ώρες και τον κόπο που διέθεσαν και διαθέτουν και για την άριστη συνεργασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου