Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«Σερφάρουμε με ασφάλεια»: Το τηλεοπτικό σποτ που πρέπει να δουν όλα τα παιδιά [video + photos]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από τo Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συμμετοχή 850 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νικόλαος Βούτσης και ο...
αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.


«Είμαστε προφανώς όχι απλά διατεθειμένοι, υποχρεωμένοι να συνεργήσουμε, να επικουρήσουμε και με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους οργανισμούς και θεσμούς, να γίνουν κάποιες μόνιμες δομές που να μπορούν να προλαμβάνουν και να διαμορφώνουν πολιτικές σε σχέση με τη πρόληψη. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της πορνογραφίας, αλλά και μία σειρά από καταστάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και το bullying και οι οποίες οφείλονται στην κακή χρήση του internet», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βούτσης.


«Η προσπάθεια λοιπόν πρέπει να είναι κοινή, να συντονιστεί, να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας, να καταλάβουμε και εμείς οι παλαιότεροι και οι ενδιάμεσοι το ότι μπαίνετε σε ένα νέο κόσμο όπου αυτά για εσάς είναι αυτονόητα ενώ για εμάς ήταν αδιανόητα. Με τον καιρό ωστόσο και εμείς οι παλαιότεροι τα προσεγγίσαμε με περιέργεια, τα χρησιμοποιήσαμε ενώ εσείς με αυτά ξεκινάτε τη ζωή σας όπως εμείς με τη γομολάστιχα και με το μολύβι. Σε αυτή τη ρότα πρέπει να οδηγηθούμε. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και οι προκλήσεις για όλους μας και όχι να σας επαναφέρουμε στη τάξη απαγορεύοντας, κλειδώνοντας και βάζοντας κωδικούς», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


«Είναι πολύ καλό να έχεις μια επικοινωνία με έναν μαθητή στην Κίνα, με μια μαθήτρια σε μία χώρα της Αφρικής, να καταλαβαίνεις, να μιλάς. Και αυτό, η παγκοσμιότητα, η παγκοσμιοποίηση έχει προβλήματα. Η παγκοσμιότητα ως μία ενότητα του ανθρώπινου γένους, όλοι αδέρφια είμαστε σε αυτό τον πλανήτη που ζούμε, αν το καλοδείτε, είναι πολύ καλό. Όμως, προσοχή, επαναλαμβάνω δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, είπαμε, ανιδιοτελείς. Υπάρχουν και επικίνδυνοι, υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λοιπόν αυτό το εργαλείο, αυτό το μέσο, αυτό το μέσο της πλανητοποίησης των αξιών, της επικοινωνίας των ανθρώπων, για ίδιον όφελος και με πολύ επικίνδυνες δραστηριότητες. Άρα λοιπόν, ακριβώς επειδή είναι παγκόσμιο το διαδίκτυο δημιουργεί και παγκόσμιους κινδύνους, στο επίπεδο της εγκληματικότητας και των δικαιωμάτων. Άρα έχουμε μία πληροφορική τεχνολογία που γίνεται εργαλείο, και, ή παλιά εγκλήματα γίνονται με νέο τρόπο ή διαμορφώνει και όρους νέων εγκλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, τονίζοντας πως «ο εχθρός εδώ δεν έχει πρόσωπο. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και αυτή είναι η γραμμή-άμυνά μας: να βρούμε το πρόσωπο του εχθρού μας πριν ο εχθρός μας πειράξει τα πρόσωπα των δικών μας ανθρώπων».


Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με το διαδίκτυο και ανάλυση στατιστικών αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από τη συλλογή εξειδικευμένων ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από μαθητές, ανά την επικράτεια.


«Από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουμε διερευνήσει 8.430 υποθέσεις και 4.490 καταγγελίες πολιτών. Παράλληλα οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν διαχειριστεί 1.870 αιτήματα της Interpol και Europol», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σφακιανάκης, τονίζοντας πως «η πρώτη μας καινοτόμος δράση στη πρόληψη είναι οι Ημερίδες, που έχουμε διοργανώσει σαν Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έχουμε ογδόντα εννέα Ημερίδες σε πόλεις όλης της χώρας μας, με πάνω από 27.000 συμμετέχοντες μαθητές και γονείς».


«Δεύτερο, τα διαδικτυακά μαθήματα. Αυτή η νέα τάση, που σας είπα, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Μέχρι σήμερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχουν γίνει διαδικτυακά μαθήματα σε πάνω από 5.000 σχολεία», πρόσθεσε.


Στο συνέδριο παρευρέθησαν ακόμη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο προϊστάμενος του επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο βοηθός του προϊσταμένου του επιτελείου, υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, υποστράτηγος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού, υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης και άλλοι αξιωματικοί του Σώματος.


Επίσης, το Συνέδριο παρακολούθησαν η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της χώρας, επιχειρηματίες και διευθύνοντες σύμβουλοι.


Επιπλέον, προβλήθηκε και το τηλεοπτικό «σποτ» για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τις Ημερίδες που διοργανώνονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου