Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Αύριο παραμονή της Πρωτοχρονιας στις 5 μ.μ. τα Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια

Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Βουνακίου, εκτός αν οι καιρινές συνθήκες δεν το επιτρέπουν οπότε θα μεταφερθεί στο Ομήρειο

Αύριο το απόγευμα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Χίου και η Περιηγητική Λέσχη Χίου έπειτα από συνεννόηση των αρμόδιων φορέων θα εορτάσει το έθιμο «Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Βουνακίου στις 5 μ.μ., εκτός και αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιστρέψουν, οπότε έχει ληφθεί μέριμνα να γίνει το έθιμο στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.


Το έθιμο των αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών έχει τις ρίζες του στους...
βαλκανικούς πολέμους, όπου μ' αυτό Χιώτες, Ψαριανοί και Έλληνες της Μικράς Ασίας τιμήσουν τις νίκες του ελληνικού στόλου στις ναυμαχίες. 


Ομάδες ατόμων απο διάφορες συνοικίες της πόλης αρκετούς μήνες πριν προετοιμάζονται για αυτή τη μέρα και κατασκευάζουν με τέχνη και μεράκι εμπορικά και πολεμικά πλοία 5,5 μέτρων σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Μετά το διαγωνισμό τα παιδιά να γυρίζουν στη γειτονιά τους με το καραβάκι και να λένε τα κάλαντα στα σπίτια.



Κάθε ομάδα παρουσιάζει το καραβάκι της στο οποίο έχει δώσει ένα όνομα και στη συνέχεια τραγουδάει μαζί με τη συνοδεία της τραμπούκας (χιώτικο όργανο) και άλλων οργάνων παινέματα κάλαντα που δίνουν ευχές για το νέο έτος και σατιρίζουν πολλές φορές τα πολιτικά δρώμενα.

Πόλλοι είναι αυτοί που θα προσέλθουν στο έθιμο, προκειμένου να ακούσουν τα παραδοσιακά παινέματα, τα οποία έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια τη μορφή σάτυρας, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μας στο νησί και γενικότερα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου