Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Έρχονται φορολογικά μέτρα «φωτιά» 600 εκατ. ευρώ

Έρχονται φορολογικά μέτρα «φωτιά» 600 εκατ. ευρώΠοιες είναι οι υπό εξέταση παρεμβάσεις

Φορολογικά μέτρα 600 εκατ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει...
καταρτίσει σειρά προτάσεων τις οποίες θα αποστείλει σήμερα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με σκοπό να κλειδώσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι το δημοσιονομικό κενό να καλυφτεί κατά 500 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό και φορείς της γενικής κυβερνήσεως (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, κλπ) και κατά 500 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων.

Ωστόσο, για να είναι σίγουρη ότι θα μέτρα αυτά θα αποδώσουν τα αναμενόμενο η τρόικα θέλει να βασίζονται σε ρεαλιστικούς υπολογισμούς. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση αναζητά παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις υπό εξέταση φορολογικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:
  • Η αύξηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% για ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, αλλά και τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων. Τα εκτιμώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.
  • Την αύξηση του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 82,50 ευρώ στα 90 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) τσιγάρων και αντιστοίχως το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 117,5 ευρώ στα 122 ευρώ ανά φορολογική μονάδα προκειμένου από την πηγή αυτή να ευρεθούν περίπου 180 εκατ. ευρώ.
  • Περιμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (απαλλαγές και εκπτώσεις ) και στη ρύθμιση των 100 δόσεων (περιουσιακά κριτήρια) από τις οποίες θα εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου