Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Σας χρωστάει το Δημόσιο και δεν σας πληρώνει; Μπορείτε να κάνετε κατάσχεση δημόσιων κτιρίων

Σας χρωστάει το Δημόσιο και δεν σας πληρώνει; Μπορείτε να κάνετε κατάσχεση δημόσιων κτιρίωνΚατασχέσεις σε βάρος του Δημοσίου και έκδοση διαταγής πληρωμής προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκε σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας και βρίσκεται σε διαβούλευση που λήγει στις 23 Οκτωβρίου

Την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου αλλά και κατασχέσεις της περιουσίας του αν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ιδιώτες προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκε σε...
(υποχρεωτική) εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας του 2004!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega οι διαταγές πληρωμής θα μπορούν να εκδοθούν κατά του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το ανώτατο όριο για την έκδοσή τους είναι 90 μέρες από την μέρα που κατατέθηκε η αίτηση.

Μάλιστα η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και αν αυτό δεν γίνει τότε μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

Οι κατασχέσεις θα μπορούν να γίνουν μόνον στην λεγόμενη ιδιωτική δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία κλπ. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασχεθούν ακίνητα που μισθώνει το Δημόσιο ή άλλα που είναι στην ιδιοκτησία του από διάφορες αιτίες.

Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

Τέλος, η διαταγές πληρωμής θα εκδίδονται για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί.

Εξαιρούνται απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου