Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα που δείχνουν ότι πρόκειται σίγουρα για τάφο!

Αμφίπολη: Νέα ευρήματα που δείχνουν ότι πρόκειται σίγουρα για τάφο!- Βρέθηκε σπασμένη πόρτα από μάρμαρο Θάσου στην Αμφίπολη
- Βαθύτερος κατά δύο μέτρα ο τρίτος θάλαμος
- "Τυπικός μακεδονικός τάφος" εκτιμούν οι αρχαιολόγοι
- Η πόρτα πιθανότατα έσπασε μετά την κατασκευή του τύμβου
- Σιδερένια και χάλκινα καρφιά "πιστοποιούν" πως... πρόκειται για τάφο


Συνεχίζονται με ασμείωτους ρυθμούς οι ανασκαφικές δραστηριότητες στην Αμφίπολη, με τα νέα ευρήματα να...
δίνουν πολλά και σημαντικά στοιχεία στα αμέτρητα ερωτήματα που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο "φως" μία σπασμένη πόρτα, η οποία είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Θάσου, όπως και όλες οι υπόλοιπες κατασκευές στον αρχαίο τάφο άλλωστε.

Η πόρτα έχει δύο θυρόφυλλα, πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών κι έχει εφηλίδες (δηλαδή κατασκευές που μιμούνται την κεφαλή καρφιών), αλλά και στροφέα (ο σημερινός... μεντεσές).

Τυπικός μακεδονικός τάφος!

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη πόρτα ενδέχεται να έσπασε μετά την κατασκευή της, ίσως λόγω σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή, είτε και άλλων φυσικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα πλημμύρες.

Ο τρίτος θάλαμος φαίνεται πως είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν υπάρχει κάποια σκάλα, αφού ακόμη η ποσότητα του χώματος είναι πολύ μεγάλη.

ΑΚόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν επίσης σιδερένια και χάλκινα καρφιά που, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο συγκεκριμένο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι πραγματικά μεγάλη, αφού πλέον αποδεικνύεται πως πρόκειται για μία τυπική μορφή μακεδονικού τάφου, την ώρα που περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αναμένονται κατά την διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου