Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδαςΘρεπτικό και... καλλυντικό!

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (σε ποσοστό περίπου 90%), τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες, τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η...
Huffington Post, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν το αν και κατά πόσο τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν κακό στην υγεία μας ή όχι.

Το έλαιο καρύδας είναι μεν πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά ίδια.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητές του:

1. Πηγή ενέργειας

Το λαυρικό οξύ, το κυρίαρχο κορεσμένο λίπος που περιέχεται στο λάδι καρύδας, είναι ένα μεσαίας αλυσίδας λιπαρό οξύ. Ο οργανισμός επεξεργάζεται στο συκώτι αυτούς τους τύπους λιπαρών οξέων, μετατρέποντάς τα γρήγορα σε ενέργεια που «καταναλώνουν» τα κύτταρα.

2. Ενισχύει την καλή χοληστερόλη

Η κατανάλωση στερεών λιπών, όπως το λάδι καρύδας, έχει συνδεθεί με άνοδο των επιπέδων τόσο της καλής, όσο και της κακής χοληστερόλης. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι το λάδι καρύδας έχει ουδέτερη ή ακόμη και ελαφρώς ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, όταν χρησιμοποιείται στη θέση άλλων κορεσμένων ή trans λιπαρών οξέων.

3. Αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά οφέλη


Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Παρότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες γύρω από το ζήτημα αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Huffington Post, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το λάδι καρύδας λειτουργεί προληπτικά ή καταπολεμά ορισμένες ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η ακμή κ.ά.

4. Καλλυντικές δράσεις

Το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση μακιγιάζ, αλλά και ως ενυδατικό προϊόν, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα και τα «σκασίματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου