Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

«Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται» ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

«Το δράμα των μεταναστών συνεχίζεται»Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα σε δημοσίευμα της Tageszeitung

Το δράμα των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του Αιγαίου περιγράφει εκτενές δημοσίευμα της Tageszeitung.

Σε ανταπόκρισή της από τη Λέσβο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει:
«Η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 40.000 μετανάστες από τον Ιανουάριο. Αυτή την ώρα δημιουργούνται με χρήματα της Ε.Ε. συνολικά 10.000 νέες θέσεις σε κέντρα κράτησης. Η αστυνομία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα κρατά επ' αόριστον τους μετανάστες που δεν συνεργάζονται στη διαδικασία απέλασής τους». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ενόσω εξετάζεται η αίτηση ασύλου, οι μετανάστες παραμένουν έγκλειστοι. «Οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και παραμένουν φυλακισμένοι μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλασή τους. Η μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. απαγορεύεται από τον κανονισμό Δουβλίνο III».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μετά από χρόνια διαμαρτυρίας και πολλές εξεγέρσεις οι απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών υπέπεσαν στην αντίληψη της Ε.Ε. «Η Κομισιόν άσκησε πιέσεις. Το ίδιο και τα Ηνωμένα Έθνη». Στο μεταξύ το διαβόητο για τις συνθήκες κράτησης κέντρο της Παγανής στη Λέσβο έκλεισε, επισημαίνει το δημοσίευμα και –επικαλούμενο τον Νικόλαο Βερβέρη, διοικητή της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης στο βόρειο Αιγαίο- σημειώνει ότι το νέο κέντρο κράτησης στη Μόρια είναι «διαφορετικό από την Παγανή. Στη Μόρια γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κτήριο είναι σύγχρονο και οι συνθήκες ανθρώπινες».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, εκεί βρέθηκε προ τριών εβδομάδων η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ. «Αυτή είναι η δωδέκατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και διακρίνω σαφή πρόοδο των εργασιών που αφορούν το άσυλο και τη μετανάστευση', έγραψε στο twitter. Η Μόρια είναι ‘ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας'. Το ότι της πρόσφεραν κατά λάθος το ίδιο μολυσμένο με κολοβακτηρίδια νερό, το οποίο έπιναν τότε και οι φυλακισμένοι, δεν το έγραψε στο twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου