Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πότε θα γίνει ο σαρωτικός ανασχηματισμός - Ποιά τα νεα πρόσωπα που συζητιούνται - Σε ποιούς προς τα "δεξιά" θα κάνει άνοιγμα ο Σαμαράς

Πότε θα γίνει ο σαρωτικός ανασχηματισμός - Ποιά τα νεα πρόσωπα που συζητιούνται - Σε ποιούς προς τα `δεξιά` θα κάνει άνοιγμα ο Σαμαράς - Σκεπτικισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα
- Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς
- Ερωτηματικό τι θα γίνει με τον Στουρνάρα
- Πως διαμορφώνονται οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες μετά την αντοχή, που επέδειξε η Ελιά
- Τι θα ζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον ανασχηματισμό και πως μπορεί να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
- Τα μάτια στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο στην συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα

Προκλήσεις σε ένα απαιτητικό διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον πρόκειται να αντιμετωπίσει η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η χθεσινή καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί...
οριστικά το "τέλος της αθωότητας" για το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την ήττα, που υπέστη χθες η κυβέρνηση στην ευρωκάλπη, μολονότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως οι πολίτες δεν "αγόρασαν" το δίλημμα, που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για μετατροπή των Ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα και επακόλουθη ανατροπή της κυβέρνησης, ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα διασάλευσης της κυβερνητικής σταθερότητας.

Στο "πολιτικό του ταμείο" ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου πως η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, δίδοντας το μήνυμα πως επίκεινται βαρυσήμαντες αλλαγές σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος αλλά και επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης των αδικιών, που έχουν επισωρεύσει τα χρόνια του Μνημονίου.

Όλα αυτά βεβαίως εξελίσσονται σε δυσεπίλυτο γρίφο για την κυβέρνηση, καθώς εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τα οικονομικά περιθώρια για άσκηση "φιλολαικής" πολιτικής μοιάζουν εξαιρετικά περιορισμένα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, πως τα προηγούμενα δύο χρόνια εκδηλώθηκαν πολιτικές συμπεριφορές, που ζημίωσαν την κυβερνητική πλειοψηφία και έχουν μερίδιο για το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ήδη καταγράψει τη σε μεγάλο βαθμό απροθυμία κορυφαίων στελεχών του κόμματος να συμβάλλουν αποφασιστικά κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Όλα αυτά βεβαίως και θα συνεκτιμηθούν εν όψει ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, που φαίνεται πως έχει κλειδώσει εντός του επομένου μήνα, με το ζήτημα της διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αποτελεί γνώμονα για τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Όλα θα συνεκτιμηθούν εν όψει ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, που φαίνεται πως έχει κλειδώσει εντός του επομένου μήνα

Επιτελείς της Λεωφόρου Συγγρού αναγνωρίζουν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας μελετώντας το πολιτικό ψηφιδωτό στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη υποσημειώσει επιδόσεις και συμπεριφορές των Υπουργών της κυβέρνησης και προτίθεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπογεωγραφία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενσωματώνοντας στην κυβερνητική πλειοψηφία και δυνάμεις, που έως σήμερα δεν συστεγάζονται στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται από καιρό εισηγήσεις για αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα αλλά δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του απόφαση.

Σημαντικός παράγοντας για τον επικείμενο ανασχηματισμό θα αναδειχθεί ασφαλώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήδη από χθες διεμήνυσε πως ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης εξέρχεται ισχυρότερος από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Ελιά κατόρθωσε να διαψεύσει τις αρνητικές προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου και να εξασφαλίσει ένα ποσοστό, που διατηρεί ζωντανό το εγχείρημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς με σημαντικό πυλώνα την Ελιά.
Υπάρχει μεγάλο περιθώριο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας μελετώντας το πολιτικό ψηφιδωτό στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εντάσσει στη διαδικασία διεύρυνσης της δικής του παράταξης αλλά και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τον επικείμενο ανασχηματισμό κάνοντας λόγο για μεταβολή υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής παράταξης των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Αυτό σύμφωνα με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δε σημαίνει μόνον διεκδίκηση περισσότερων Υπουργείων από την πλευρά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου αλλά και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας στην κατεύθυνση υιοθέτησης πιο προοδευτικών κυβερνητικών επιλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προτίθεται εντός της εβδομάδος να επισκεφθεί, όπως είχε προαναγγείλει τον ΠτΔ, θα ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια ανάληψη πρωτοβουλίων πέραν της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να "δεσμεύσει" τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτική συμπεριφορά ευθέως ανάλογη με το κοινοβουλευτικό του μέγεθος αλλά και το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου