Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τη μνήμη των σφαγιασθέντων της Χίου τίμησε την Κυριακή 27 Απριλίου στο Χαϊδάρι η ΟΧΣΑ

Αργ. Κοκκινάκης: "Το αίμα σκέπασε τη μυρωδιά των μαστιχόδεντρων"

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση για τη σφαγή της Χίου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής και η οποία έγινε την Κυριακή 27 Απριλίου στη θεατρική αίθουσα του νέου δημαρχιακού μεγάρου Χαϊδαρίου, την παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 Χιώτες της Αττικής.

Γράφει ο Οδυσσέας Κοκκινάκης

Χορηγός της εκδήλωσης
ο Κώστας Λυμπουσάκης

Ο Κώστας Λυμπουσάκης
Όλα τα έξοδα της εκδήλωσης κάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επιχειρηματίας, Κώστας Λυμπουσάκης. Δόθηκε ανθοδέσμη στην κόρη του Μαρία που εκπροσώπησε την οικογένεια. Η τελευταία τόνισε «η οικογένειά μας ό,τι κάνει, το κάνει μόνο και μόνο από αγάπη προς το νησί».

Υπενθυμίζουμε ότι η Πυργούσενα σύζυγος του και γενική γραμματέας του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, Ειρήνη Λυμπουσάκη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου, με την παράταξη «ΕΝΩΝΟΥΜΕ το Χαϊδάρι» του Ανδρέα Μποζίκα.

Η κόρη του Μαρία Λυμπουσάκη

Ενός λεπτού σιγή
Η εκδήλωση άρχισε με...
επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλέξιου, ο Χιώτης Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαρής, ο οποίος είπε «Τιμάμε τον μαρτυρικό θάνατο των προγονών μας, που έγινε αφορμή όλα τα έθνη τα χριστιανικά, να υπερασπίσουν την πατρίδα μας». Αμέσως μετά τελέστηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη τους.
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαρής και ο βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης

Ακολούθησαν χαιρετισμοί (τους αναφέρουμε με τη σειρά που έγιναν), των προέδρων, της ΟΧΣΑ Αργύρη Κοκκινάκη, του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής Μαρίας Μπρη-Παπαμακαρίου, των βουλευτών Χίου, Κωστή Μουσουρούλη και Κώστα Τριαντάφυλλου και του δημάρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στους Χιώτες, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους κατοίκους του Χαϊδαρίου.

Μηνύματα που διαβάστηκαν απέστειλαν, ο αντιπεριφεριάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης και ο δήμαρχος του νησιού Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης
Αργ. Κοκκινάκης: "Η σφαγή της Χίου ήταν γενοκτονία"
Στοιχεία για τη σφαγή της Χίου, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Σφαγή της Χίου δεν ήταν, απλώς, μια εξόντωση των κατοίκων ενός νησιού, ήταν και θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί, ως γενοκτονία.

Αυτό αναφέρεται από το Βαγγέλη Παναγόπουλο στα ιστορικά της Ελευθεροτυπίας που κυκλοφόρησαν στις 25 Απριλίου του 2002. Η ΟΧΣΑ στο ετήσιο καλαντάρι των εκδηλώσεων της, εντάσσει τη Σφαγή στην πρώτη θέση, ώστε να τιμάται με τη βαρύτητα που έχει η μνήμη των δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας (40.000-50.000), που έχασαν τη ζωή τους από τα γιαταγάνια των εξ ανατολών κατακτητών.

"Το αίμα σκέπασε τη μυρωδιά των μαστιχόδεντρων"
Το αίμα έρεε ποτάμι για μήνες, αφού όπως είναι γνωστό η Σφαγή άρχισε τις ημέρες του Πάσχα του 1822 (Απρίλιος) και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Τα πάντα στο νησί βάφτηκαν κόκκινα. Το πράσινο χρώμα της χλόης χάθηκε και η οσμή του αίματος σκέπασε τη μυρωδιά των μαστιχόδεντρων, των οπωροφόρων δέντρων, των λουλουδιών, που έχουν δώσει στη Χίο μας το χαρακτηρισμό του μυροβόλου νησιού».

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Ομοσπονδία, δίνονταν στοιχεία των ενεργειών της, για να τιμάτε η μνήμη της σφαγής της Χίου επίσημα, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι το 2010. Αυτό έγινε με το ΠΔ 105 (183Α), με το οποία καθορίζεται η Σφαγή της Χίου να τιμάται στο νησί τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο σατανικό σχέδιο του Καρά Αλί, ο οποίος χρησιμοποιώντας πρόξενους ξένων κρατών στη Χίο, να πείσει τους έντρομους Χιώτες που είχαν κρυφτεί στα βουνά, ότι η εχθροπραξίες έληξαν, κάτι που αποδείχθηκε γι’ αυτούς μοιραίο.

Μετά απ’ αυτό στο νησί, σύμφωνα με τους ιστορικούς, παρέμειναν κατ’ άλλους 5.000 κάτοικοι, και κατ’ άλλους, μόνο 2.000 κάτοικοι, δεδομένου, ότι ισάριθμοι με τους σφαγιασθέντες πουλήθηκαν ως δούλοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

"Η σφαγή τεράστια προσφορά στην απελευθέρωση της Ελλάδας"
«Η σφαγή της Χίου -τόνισε ο κ. Κοκκινάκης- ήταν και θα πρέπει να αναγνωριστεί απ’ όλους μια τεράστια προσφορά στην απελευθέρωση της Ελλάδας, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς, διότι:
Συγκίνησε λογοτέχνες, ζωγράφους, δημοσιογράφους που ενημέρωσαν την γενική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα φιλελληνισμού.

Σήμερα βέβαια, έχουν αλλάξει οι συνθήκες με τους Τούρκους. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε, ότι χιλιάδες επισκέπτονται το νησί μας, κάθε χρόνο και ότι είναι σημαντική η συμβολή τους, στην οικονομική ζωή της Χίου.

Φέτος το Πάσχα στη Χίο βρέθηκαν περί τους 2.000 Τούρκους, για να παρακολουθήσουν το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο. Το γεγονός αυτό το εκτιμούμε, αλλά δεν είναι δυνατόν, να διαγράψουμε την ιστορία.

Η εκδήλωση μνήμης για τη Σφαγή, είναι ελάχιστος φόρος τιμής που αρμόζει στη θυσία των προγόνων μας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να συμβάλουμε στο να διατηρούνται άσβεστα τα γεγονότα, που σημάδεψαν την ιστορία, που η θύμησή τους, πρέπει να κάνει υπερήφανες τις μεταγενέστερες γενιές για τους προγόνους της».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου
Μ. Μπρη: "Το νησί της Χίου έζησε φρικτές στιγμές"
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργουσών Αττικής "Το Πυργί της Χίου", Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου, εξέφρασε μεγάλη τιμή και συγκίνηση, που η Χιακή Ομοσπονδία επέλεξε το Χαϊδάρι για να πραγματοποιήσει τη φετινή εκδήλωση. Η πόλη μας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Χιακές παροικίες. «Για τρεις μήνες, αρχής γενομένης της Μεγάλης Πέμπτης, 30 Μαρτίου 1822, το μαρτυρικό νησί της Χίου έζησε φρικτές στιγμές από τους κατακτητές που άρπαζαν, πυρπολούσαν, ασελγούσαν, αλλά προπαντός έσφαζαν.

Η σημερινή μέρα τιμής και μνήμης στους σφαγιασθέντες προγόνους μας, δεν είναι γιορτή. Είναι το "δεν ξεχνώ", που θέλει να μετατραπεί σε διδαχή, σε μήνυμα ειρήνης. Ένα μήνυμα ειρήνης το οποίο πρέπει να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά».

Μιχ. Βαρλάς:"Η Χίος σφάχτηκε δυο φορές"
Για τη Σφαγή της Χίου μίλησε και ο ιστορικός του Τμήμα Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς ο οποίος παρουσίασε εκτενή στοιχεία για τις σφαγές της Χίου. Όπως ανέφερε, η Χίος σφάχτηκε δυο φορές, πρώτα το 1822 και πάλι το 1827-1828.

Μάλιστα οι Χιώτες χρηματοδότησαν την εκστρατεία τού Φαβιέρου, ώστε η Χίος να καταληφθεί και να περιέλθει στα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους, δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

 Θεατρικό δρώμενο «η Σφαγή»
Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο «η Σφαγή», που συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους. Τη σύνθεση των κειμένων επιμελήθηκε ο Σπύρος Γεωργακόπουλος, τη σκηνοθεσία την επεξεργασία του κειμένου, την επιμέλεια της μουσικής και τα σκηνικά έκανε ο Χάρης Γεωργιάδης, το βίντεο που προβλήθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ενώ την οργάνωση της παραγωγής είχε η Universe. Έπαιξαν οι ηθοποιοί:

Γυναίκα Ντομένικα Ρέγκου, άνδρας Γιώργος Μοσκιού, ενώ συμμετείχαν τα παιδιά του Συλλόγου των Πυργούσων. Αφηγήτρια ήταν η Μαρία Ρίτζι.

Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα χιώτικων προϊόντων, λικέρ μαστίχα και αμυγδαλωτό.

Παρέστησαν στην εκδήλωση
Την εκδήλωση τίμησαν εκτός εκείνων που προαναφέρθηκαν οι:
-δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, ο διοικητής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου Γιώργος Επιτροπάκης, ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου Ισίδωρος Πρώιος, ο ναύαρχος Ε.Π. επίτιμος υπαρχηγός του ΛΣ Δημήτρης Τσιαδής (αντιπρόεδρος Κεραμούσων Αττικής), οι τέως πρόεδροι της ΟΧΣΑ Παναγιώτης Βαρλάς, Τάσος Τριπολίτης οι πρόεδροι των Συλλόγων της Αττικής, Χρήστος Φωτεινός (Βίκι) Μιχάλης Οικονόμου (Βολισσός), Γιώργος Χλωρός (Βροντάδος), Βαγγέλης Μέλης (Δαφνώνας), Σεβαστή Περαντάκου (Καλαμωτή), Θεανώ Βογιατζή (Κάμπος), Νίκος Κατσαρός (Λεπτόποδα), Αυγουστής Παπατουκάκης (Μεστά), Ισίδωρος Σταμούλης (Νεοχώρι), Γιώργος Μαδιανός (Όμηρος), Αγγελική Λυνού (Πιτυός), Ελευθέριος Παντελιδάκης (Πατρικά), Σταμάτης Χονδρογιωργάκης (Χαλκειός), Κώστας Μαλαχιάς (Χιώτες Ελευσίνας), οι αντιπρόεδροι, Φέη Φιλιππίδου (Θυμιανά) Κώστας Περρίκος (Καλλιμασία), οι εκπρόσωποι, Στέλιος Μιχαλάκης (Κουρούνια-Εγρηγόρο), Γιώργος Λουφάκης (Ολύμποι) και η βουλευτής Άννα Καραμανλή.



Ο βουλευτής Χίου Κωστής Τριαντάφυλλος με τους τέως προέδρους της ΟΧΣΑ Τάσο Τριπολίτη και Παναγιώτη Βαρλά
Κατάμεστη η θεατρική αίθουσα του νέου δημαρχιακού μεγάρου Χαϊδαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου