Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μπαράζ ελέγχων από εφορίες και τελωνεία – Συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές, κάρτες, ακίνητα και ΦΠΑ

Μπαράζ ελέγχων από εφορίες και τελωνεία – Συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές, κάρτες, ακίνητα και ΦΠΑ - Σαρωτικούς ελέγχους αρχίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων
- Θα γίνουν περισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι μέσα στο 2014
- Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για τέλη κυκλοφορίας
- Τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015

Σαρωτικούς ελέγχους αρχίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 που παρουσιάζει...
το Βήμα της Κυριακής, θα γίνουν περισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι μέσα στο 2014.

Στο σχέδιο καθολικών ελέγχων που έχει συντάξει η Γενική Γραμματεία υπό τις οδηγίες του γενικού γραμματέα κ. Χάρη Θεοχάρη περιλαμβάνονται συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων για το 2014 αφορά τουλάχιστον 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής και τη διενέργεια επιπλέον 200.000 τελωνειακών ελέγχων με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Το Σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς μικρού ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτω των 1.000 ευρώ), όπως για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι το τέλος του 2014 θα υπάρχει το φορολογικό προφίλ με την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης χωριστά, ενώ για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης, συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε τιμές υψηλότερες από ό,τι σε αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού).

Η πρόβλεψη για το 2014 είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από μία δεξαμενή 53 δισ. ευρώ που θεωρούνται «παλαιά» χρέη, καθώς επίσης το 30% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ. Ευρώ.

Πώς θα εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη


Το βασικό «όπλο» είναι η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, έργο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να διαγράψει οφειλές ύψους 3 δισ. ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ θα προχωρήσει σε ανασκόπηση της νομοθεσίας των διαδικασιών σχετικά με τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένας διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών θα ξεκινήσει μία πιλοτική εφαρμογή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου