Καλώς ήρθατε στο Blog του Οδυσσέα! Καλή περιήγηση!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση για Βουλή με 250 και Γερουσία

Πρόταση για Βουλή με 250 και ΓερουσίαΟι συζητήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου

Πρόταση για μικρότερη Βουλή, 250 βουλευτών και ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας προσανατολίζεται να θέσει στον δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η πρόταση αυτή, η οποία θα εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμάται ότι...
θα βρει σημαντική απήχηση στην κοινωνία και θα φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ της ευθύνης να πάρουν θέση έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της λειτουργίας της Δημοκρατίας και απαντούν σε καίριες απαιτήσεις των πολιτών.

«Μια τέτοια αλλαγή θα αναδιατάξει τις εσωτερικές ισορροπίες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου είχε εκφράσει από το 1999 ο υπουργός Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ υπέρ της δραστικής μείωσής τους έχει ταχθεί δημοσίως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, σε ομιλία του προς τριετίας στο Συνέδριο του Economist είχε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200. Άλλωστε, και οι δύο, ο πρώτος ως πρόεδρος του ΚΕΠ και ο δεύτερος ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης είχαν από ετών προκρίνει αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κράτους, οι οποίες επί της ουσίας συνιστούν τον πυρήνα των σημερινών προτάσεων της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» κατά τη συνάντηση στην οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν διεξοδικά το σενάριο της μείωσης του αριθμού των βουλευτών. Κατά τις ίδιες πηγές, κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Επ’ αυτής της πρότασης, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός.

Το Μαξίμου δρομολογεί τη δημοσιοποίηση όλων των προτάσεων που θα περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου αφενός να μη μονοπωλήσουν τον προεκλογικό διάλογο η οικονομία και τα μνημόνια και αφετέρου διότι εκτιμά ότι θα ενισχύσουν τη στρατηγική του. «Οι πολίτες θα επικροτήσουν μια τέτοια αλλαγή, η οποία, πέραν των πολιτικών μηνυμάτων που εμπεριέχει, θα επιφέρει και σημαντικότατη οικονομία στα κρατικά ταμεία» σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ουδείς, ωστόσο, παραγνωρίζει την παράμετρο «βουλευτές», οι οποίοι, πάντως, αν και προεξοφλείται ότι θα αντιδράσουν εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να έρθουν σε πλήρη αναντιστοιχία με το δημόσιο αίσθημα.

Ανάλογη εκτίμηση κάνει το κυβερνητικό επιτελείο για την πλειοψηφία των γαλάζιων προτάσεων. Ως τέτοιες χαρακτηρίζουν τις προτάσεις για θέσπιση χρονικών ορίων ως προ τη θητεία του πρωθυπουργού, ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους, κατάργηση βουλευτών προνομίων κ.λπ.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου